Nederland 'drijvende kracht' Europese aardwarmte, België dit jaar als nieuwkomer verwacht

Deze maand publiceerde de European Geothermal Energy Council een marktrapport over de stand van zaken m.b.t. aardwarmte in Europa. In de markt zit groei en steeds meer landen sluiten aan. Dit jaar rekent de EGEC op België en het Verenigd Koninkrijk. Nederland staat op 4 in de lijst van landen met aardwarmte-installaties.

Eind 2019 waren er in Europa 130 aardwarmte-installaties in bedrijf, 36 projecten in ontwikkeling en 124 projecten in de planningsfase, goed voor een totale capaciteit van 3,3 GWe. Verwacht wordt dat deze basislast de komende vijf tot acht jaar met de groei van het aantal installaties kan verdubbelen.

In 2019 kwam er 5,5 GWth bij verdeeld over installaties in 25 landen. Voor verdere groei wijst de EGEC erop dat goed en stabiel beleid en de juiste marktvoorwaarden nodig zijn, waaronder goede verzekeringsregelingen en het stopzetten van overheidssteun voor de productie van fossiele brandstoffen waaronder gas.

Nederland wordt in het rapport genoemd als 'drijvende kracht' als het over het gebruik van aardwarmte voor verwarming en koeling van o.a. de glastuinbouw gaat. In 2019 kwamen er zes nieuwe installaties in gebruik, goed voor 100 MWth.

Bekijk hier het hele rapport van de EGEC.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven