Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teler wint rechtszaak: woningbouwplannen Bergschenhoek in de prullenbak

Tholen - Aangrenzend aan een glastuinbouwperceel met daarop in gebruik zijnde kassen in Bergschenhoek heeft de gemeente Lansingerland de bouw van dertien woningen gepland. De teler is daartegen in beroep gegaan uit vrees voor klachten over overlast en belemmering van zijn bedrijfsvoering vanwege de geringe afstand tot de huizen. De Raad van State gaf de teler daarin woensdag gelijk. 

Hinder voorkomen
Bewoners van de voorziene woningen zullen geluiden horen vanaf het perceel van de teler, zo waarschuwt de teler. Dit door de verschillende machines die het bedrijf gebruikt. Het bedrijf voldoet daarom niet aan het type bedrijf dat voorkomt in een gebied met functiemenging inclusief wonen, en dat dreigt als de bouw doorgaat wel het geval te worden.

Er is bovendien, zo gaf de teler aan, geen sprake van een kleinschalig bedrijf dat hoofdzakelijk in de dagperiode in werking is. Het bedrijf is namelijk groot in oppervlakte en werkt geautomatiseerd. Daarom had het gebied volgens het principe van functiescheiding ingericht moeten worden, aldus de teler, en hadden daarbij de standaard richtafstanden moeten worden gehanteerd. Op die manier kan worden voorkomen dat er ter plaatse van de voorziene woningen milieuhinder ontstaat en dat de teler in de bedrijfsvoering wordt belemmerd.

Tien meter
Als richtafstand geldt tien meter, zo concludeerde de Raad van State. Door te wijzen op een goede ruimtelijk ordening kreeg de teler gelijk. 

De teler betoogt dat de afstand van tien meter tussen zijn bedrijf en de voorziene woningen te kort is vanuit een oogpunt van een goede ruimtelijke ordening. Het betreft een groot bedrijf met veel losactiviteiten, ook ‘s nachts en in de vroege ochtend.

Verder is het een intensieve teelt; er wordt in de zomer zowel overdag als ‘s nachts gekoeld door middel van koelunits. Deze koelunits maken geluid. Het betreft een geautomatiseerd bedrijf. Aan de kant van de voorziene woningen rijdt een geautomatiseerd voertuig: een trein die een piepend geluid maakt. [appellante] vreest dat dit hinder zal opleveren voor de bewoners van de voorziene woningen. Daarnaast kunnen zij last hebben van het bedrijfsverkeer.

De het besluit van de gemeente voor de bouw van de woningen moet van de Raad van State worden vernietigd en de proceskosten die de teler heeft gemaakt moet de gemeente de teler vergoeden.

Lees hier de hele uitspraak. 

Foto: Google Maps