Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Westland niet in één klap van 'klein' strijdig gebruik glastuinbouwgrond af

Een bloembak, een moestuin, een hobbykas of caravanstalling op glastuinbouwgrond staat officieel te boek als 'strijdig gebruik'. De gemeente Westland handhaaft hierop, maar volgens de één te strikt en volgens de ander niet strikt genoeg.

Het is een situatie die garant staat voor scheve gezichten en ruzie, zoals door heel Nederland regelmatig weer blijkt, maar in een generaal pardon om oude, 'kleine' en niet commerciële activiteiten in één klap af te handelen ziet de gemeente Westland niets.

'Slim en zinvol' handhaven
Dat bleek afgelopen woensdag toen een initiatiefvoorstel van oppositiepartijen GemeenteBelang Westland en Westland Verstandig werd gesproken. Zij zouden graag zien dat er 'slim en zinvol' gehandhaafd gaat worden waarbij een oogje toe wordt geknepen wanneer er sprake is van:

-langjarige strijdigheden, van vóór 1 januari 2004

-het om niet meer dan 2000 vierkante meter gaat

-het perceel niet commercieel gebruikt wordt

Juridische aspecten
De gemeente werkt aan een nieuw handhavingskader en gaat voor een groot deel mee in het oppositieplan, maar wijst in een reactie op 'juridische aspecten' die maakt dat zij het aannemen van het initiatiefvoorstel ontraden. 

"Een generaal pardon is in strijd met de beginselplicht tot handhaving. In de basis doet de duur van een strijdigheid niets af aan de overtreding. Gelet op de omvang van het Westland en
beperkte capaciteit, is het niet ongebruikelijk dat er overtredingen zelfs al langer voortduren. Ook hier is de hoogste bestuursrechter duidelijk in: er is geen sprake van legalisatie door verjaring.

Daarbij wordt er in de praktijk vooral gehandhaafd op het moment dat een kwestie speelt in het kader van concrete ontwikkelingen of indien deze op een andere wijze aan het licht komt, bijvoorbeeld door een verzoek om handhaving. Indien voor legalisatie van langdurige
strijdigheden wordt gekozen, dient dit gepaard te gaan met een zeer zorgvuldige motivering.

In het voorstel wordt ook een bepaald aantal vierkante meters als voorwaarde gesteld. Dit kan strijdigheid op met het rechtszekerheidsbeginsel tot gevolg hebben. Immers, afhankelijk van de overtreding en locatie is een vierkante meter namelijk een geringe of ernstige overtreding. Dat is casuïstisch en kan niet zondemeer worden genormeerd."