Handelsbarrières met het Verenigd Koninkrijk per 1 januari 2021

Het Verenigd Koninkrijk verlaat op 31 december 2020 de Europese interne markt en de douane-unie. Dit lijkt vrijwel zeker nu de Britse regering geen verlenging wil van de overgangsperiode in de Brexit. Op dit moment is er vrije handel tussen het VK en de EU, maar per 1 januari 2021 moeten ondernemers dus uitgaan van douane-inspecties en importtarieven.

Een slechte zaak, zo werd opgemerkt door verschillende deelnemers aan een webinar dat LTO Nederland op woensdag 17 juni organiseerde in samenwerking met Europese en Britse landbouworganisaties. “Farmers need to trade”, was daarom de titel van het webinar dat 150 deelnemers trok uit heel Europa.
Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie gaan het tempo van hun onderhandelingen de komende tijd opschroeven. De inzet van beide zijden is nog steeds tariefvrije en quotavrije handel. Maar daar is al jarenlang over onderhandeld en het is de allerhoogste tijd om nu meters te gaan maken om een ongewenste ‘no-deal’ te voorkomen. Behalve met de EU werkt het Verenigd Koninkrijk ook aan handelsverdragen met de VS, Nieuw Zeeland, Australië en Japan. Maar de EU is verreweg de grootste handelspartner van het VK.

Tegen meerkosten
Harry Smit van de Rabobank presenteerde hoe een no-deal scenario er waarschijnlijk uit ziet. Voor bepaalde productgroepen, zoals verwerkte groenten, vlees en zuivel, kunnen die de handel gaan belemmeren. Het VK kan importtarieven verlagen, maar moet dat voordeel dan ook aan andere landen bieden zoals de VS. Dat is conform de WTO. Zo zou EU-suiker kunnen worden vervangen door rietsuiker uit Brazilië. Voor sierteeltproducten en verse groenten zal de handel wel blijven, maar tegen meerkosten. Sarah Baker van de Britse landbouwkamers (AHDB) gaf aan dat het VK bijna de helft van haar voedsel importeert. Dat betekent straks hogere voedselprijzen voor Britse consumenten. Dat effect wordt nog versterkt omdat de huidige betalingsrechten (GLB) de komende zeven jaar worden afgebouwd.

Buitenlandse arbeidskrachten
De Rabobank verwacht tevens dat voedselverwerking, zoals voor pizza’s, zich deels naar het VK verplaatst. Maar die zullen ook duurder worden, want in pizza’s zitten ingrediënten uit vele landen, die vanaf 1 januari worden blootgesteld aan handelsbarrières en naar verwachting een goedkopere Pond. Britse consumenten gaan waarschijnlijk hun consumptiepatronen aanpassen, niet in het minst nu de coronacrisis zorgt voor economische krimp.
Sarah Baker zei ook dat de Britse land- en tuinbouw afhankelijk is van buitenlandse arbeidskrachten. Als die minder makkelijk naar het VK kunnen komen, stelt dat veel Britse boeren straks voor grote problemen.

Hoge standaarden
Plaatsvervangend Brits ambassadeur in de EU Katrina Williams verzekerde de deelnemers dat het VK de hoge voedselstandaarden wil beschermen. Het VK wil ook voorkomen dat een ongelijk speelveld ontstaat met de EU. Léon Faassen, LTO portefeuillehouder internationaal, vestigde de aandacht op de eisen aan dier- en plantgezondheid. Ook al lukt het om importtarieven en quota te voorkomen, dan nog komen er straks inspecties aan de grens en mogelijke sanitaire eisen.

De voorzitter van de National Farmers’ Union Engeland/Wales sloot het webinar af met een oproep om de problemen snel op te lossen. De NFU vindt dat een no-deal een ramp zou zijn voor zowel het VK als de EU. Om de Britse boeren te beschermen, lobbyt de NFU voor behoud van hoge kwaliteitsstandaarden. Een petitie is al 1 miljoen keer ondertekend. Daarmee ligt een handelsdeal met een land als de VS en toegang voor Amerikaanse vleesproducten niet meteen voor de hand.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven