Sjaak van der Tak maakt lobbybalans op:

Mogelijk tweede ronde noodfonds maar blijf vooral 'uw signalen doorgeven'

Drie maanden na het vol gas losbarsten van de coronacrisis maakt Sjaak van der Tak de (lobby)balans op. Het virus is nog niet verslagen, maar de signalen van ondernemers in nood zijn tot de dames en heren bestuurders doorgedrongen met financiële steun tot gevolg. Al is het 'geen gouden regeling' geworden, volgens Sjaak is het wel 'uniek'.

En mogelijk krijgt die unieke situatie nog een staartje: "Het crisisteam werkt aan een tweede deel van de steunregeling", zo geeft Sjaak mee in zijn video-update. "Maar ik kan hier nog geen enkele zekerheid over geven. Blijf in ieder geval uw signalen doorgeven."

Sjaak roemt in zijn video-update ook de vele acties die opgezet werden vanuit de sector.

Regeling versus praktijk
Dat laatste deed vorige week nog losse tomatenteler (en voorzitter van Oxin Growers) Jan Oosterom. Hij noemde het toen al frustrerend dat de regeling niet helemaal aansloot op de praktijk, waarin telers in de voedingstuinbouw vaak via een tussenschakel op de horeca afzetten. Door die tussenschakel maken zij echter, ook met daling van de eis van 75% horeca-afzet naar 60%, geen aanspraak. 

Mede hierdoor maakt Jan zich zorgen over of al zijn collega's in moeilijkheden, zelf is zijn oogst voor vaste prijzen al verkocht dus is het corona-effect beperkt, het gaan redden.

Deadline aanvragen ronde één verlopen
Jan deed zijn verhaal in een SGP-video-item vlak voordat bekend werd dat Schouten niets zag in verlenging van het noodfonds voor de sierteelt en de voedingstuinbouw. Wel werden de regels iets versoepeld, waardoor als het goed is nog net iets meer ondernemers gisteren vóór 17.00 hun aanvraag in konden dienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Of een tweede regeling er komt, de sector wil wel, maar zij hebben het niet voor het zeggen, is de vraag. Jaap Bond liet al doorschemeren dat het 'niet makkelijk wordt'.

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.