Kansen voor nieuw zuiveringsconcept buiten glastuinbouw

In de afgelopen twee jaar onderzochten KWR, Wageningen University & Research, Orvion en Verhoeve Milieu en Water de toepasbaarheid van biologische zuivering en actieve koolfiltratie voor collectief ingezameld lozingswater. Ondanks beperkingen die toepassing in de glastuinbouw in de weg staan, ziet het consortium mogelijkheden in andere sectoren waarvan wordt verwacht dat ze zuiveringsplichtig worden, zoals akkerbouw en bollenteelt.

Biologische zuivering en actieve kool
Het onderzochte zuiveringsconcept stoelt op twee verschillende, elkaar aanvullende processen: biologische zuivering en actieve koolfiltratie.

In het eerste proces worden in het lozingswater aanwezige restanten van gewasbeschermingsmiddelen grotendeels afgebroken met behulp van specifieke micro-organismen. In de tweede zuiveringstrap worden de eventuele restanten en afbraakproducten afgevangen door actieve kool.

“Als een dergelijk zuiveringssysteem goed functioneert en eenvoudig is te onderhouden, zou dat vanuit kostenoverwegingen best interessant kunnen zijn”, licht onderzoeker Jim van Ruijven toe. “We liepen echter vrij snel tegen een aantal beperkingen aan.”

Voor de meeste geteste stoffen is met biologische zuivering een behoorlijk zuiveringsrendement aangetoond, voor sommige van de stoffen zijn specifieke bacteriën nodig.

Lees hier meer bij Glastuinbouw Waterproof.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven