Bouwprojecten krijgen meer ruimte ondanks stikstofregels

Zowel uit Den Haag als uit Noord-Brabant komt 'goed nieuws' over stikstof. Onder een bepaalde drempelwaarde kunnen bouwprojecten worden vrijgesteld van een speciale natuurvergunning, zo stelt minister Carola Schouten in reactie op onderzoek van de Adviescommissie Stikstofproblematiek, schrijft de NOS. Verder liet de provincie Noord-Brabant weten dat de Beleidsregel natuurbescherming Noord-Brabant is aangepast.

Die aanpassing zorgt voor een betere toepassing van de regels rond intern salderen met stikstofruimte en dit geeft ruimte aan nieuwe projecten of bedrijvigheid, waaronder glastuinbouwprojecten die met stikstofbelemmeringen te maken kregen.

Het besluit voor de aanpassing is door Gedeputeerde Staten genomen na overeenstemming met zowel andere provincies als de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

In december 2019 is de Beleidsregel natuurbescherming Noord-Brabant door alle provincies samen al een keer bijgesteld voor wat betreft de regels voor in- en extern salderen. Ervaringen in de praktijk met de beleidsregels en ontwikkelingen in wet- en regelgeving vragen om wijziging van de beleidsregel.

Woningbouwprojecten geholpen met wijziging
De aanpassing heeft effect in meerdere sectoren. Gedeputeerde Ronnes, coördinerend portefeuillehouder Gebiedsgerichte Aanpak Stikstof: “Nieuwe projecten stuitten in de beleidsregels op de bepaling dat intern salderen alleen kan als de bestaande bebouwing nog niet is gesloopt. Dit belemmert nieuwe ontwikkelingen op eenzelfde locatie. Een fictief voorbeeld: een situatie waarin een agrarisch bedrijf aan de rand van de bebouwde kom al gesloopt is en waar nieuwe woningen gepland zijn.” Dit onbedoelde effect wordt met de wijziging nu gerepareerd.

Andere activiteiten mogelijk op voormalige varkenshouderij
Met de aanpassing hebben voormalige varkenshouders de mogelijkheid om andere activiteiten op hun bedrijf wel door te zetten. Ze mogen daarbij maximaal 15 procent gebruiken van de stikstofruimte van de vergunning voor het houden van varkens. Dit is te beschouwen als een vorm van intern salderen. Op deze manier houden de ondernemers die deelnemen aan de Subsidieregeling Sanering Varkenshouderij toch toekomstperspectief op dezelfde locatie.

Gedeputeerde Elies Lemkes - Straver, portefeuillehouder Landbouw: “Vanuit de agrarische sector kregen we signalen dat sommige ondernemers huiverig waren om van deze subsidie gebruik te maken. Zij twijfelden omdat ze andere activiteiten op hun bedrijf wel wilden voortzetten of uitbreiden. Door de bestaande regel op deze manier aan te passen, bieden we deze groep perspectief.”

Snelle vaststelling regels rond verleasen en extern salderen gewenst
De beleidsregel moet ook nog aangepast worden op het gebied van verleasen en extern salderen. De uitwerking daarvan is nog niet afgerond door provincies en Rijk. Brabant staat op het standpunt dat het noodzakelijk is dat deze snel worden opgesteld, om ontwikkelingen door te kunnen laten gaan. Brabant heeft samen met de andere provincies besloten om deze wijziging nu al wel door te voeren zodat varkenshouders die zich aangemeld hebben voor de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen dit mee kunnen nemen in hun besluit om wel of niet definitief deel te nemen aan de subsidieregeling.

Lees hier de Statenmededeling Wijziging Beleidsregel natuurbescherming Noord-Brabant 

Lees hier het Besluit over de Tiende wijziging Beleidsregel natuurbescherming Noord-Brabant 

Bron: Provincie Noord-Brabant


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.