Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bunnik Vriesea’s kiest wederom voor een ondergrondse waterberging Codema

Bunnik Vriesea’s, opgericht door Jan Bunnik, is één van de eerste bromelia-telers van Nederland. Zijn zoons Björn & Siegfried Bunnik hebben nu de leiding over de kwekerijen aan de Mijnsherenweg en de Achterweg, samen goed voor tien hectare kas oppervlak. Jaarlijks verkoopt Bunnik Vriesea’s zo’n vijf miljoen verschillende bromelia’s aan de retail, tuincentra’s en groothandel in heel Europa.

Toename in ondergrondse waterbergingen
Ze doen al ruim 25 jaar zaken met CODEMA, in de beginjaren nog B-E De Lier genoemd. Al die tijd ontwierp, leverde en installeerde CODEMA alle elektra – en water technische installaties voor Bunnik Vriesea’s. In 2018 liet Bunnik Vriesea’s op aanraden van waterexpert Danny van den Bosch, een ondergrondse waterberging aanleggen op hun locatie aan de Achterweg. Omdat ze volop profiteren van de voordelen van deze ondergrondse waterberging, laat Bjorn Bunnik binnenkort een tweede waterberging aanleggen op de Mijnsherenweg. Maar, hoe werkt zo’n ondergrondse waterberging en waarom investeren de laatste tijd steeds meer tuinbouwbedrijven hierin?

Onbeperkt water opvangen
Codema’s Waterexpert Danny van den Bosch geeft aan dat de methode van het bergen van overtollig regenwater onder de grond al sinds 1983 werd toegepast, maar dat deze methode inmiddels is ontwikkeld en aan populariteit wint binnen de glastuinbouw. Dat heeft verschillende redenen. Er zijn steeds grotere schommelingen in het neerslagpatroon in Nederland. Buien worden korter en heviger en er zijn langere perioden van droogte. Met deze methode wordt water geïnfiltreerd in ondergrondse, watervoerende lagen met als doel dit te onttrekken in perioden van droogte. Een kweker is zo minder afhankelijk van weersinvloeden. Daarnaast beschikken kwekers vaak niet over voldoende beschikbare ruimte om silo’s of een bassin aan te leggen en een ondergrondse waterberging kost nauwelijks ruimte.

Stroming in de silo
Codema heeft het principe van infiltratie in de glastuinbouw geïntroduceerd en is vrijwel het enige bedrijf dat met succes dit soort bronnen aanlegt. Van den Bosch legt de werking van de ondergrondse waterberging uit. ‘’Al het regenwater dat op het kasdek van Bunnik Vriesea’s terechtkomt wordt eerst door een mechanisch filter gepompt, daarna brengen we het de zandfiltersilo in. Deze is gevuld met een zandbed, bestaande uit drie lagen zand, van fijn bovenin, naar grof zand onderin. Als het water door het zandbed is gezakt, blijft het meeste vuil in de bovenste laag achter. Het schone water wordt met een klein pompje in de 3,5 meter hoge voordrukbuis gebracht’’, vertelt Van den Bosch. “Met die waterkolom bouwen we genoeg voordruk op, waarmee het water geleidelijk de ondergrond in zakt, naar een diepte van 15 tot 37 meter. Het water vormt een zoetwaterbel in het grondwater. De zoetwaterbel kan onbeperkt groeien, dus Bunnik Vriesea’s kan onbeperkt water opvangen en heeft te allen tijde de beschikking over schoon water. Ook als er al een tijd geen druppel regen is gevallen.’’

Vier compartimenten
Het regenwater zit opgeslagen in de eerste watervoerende laag, bestaande uit een zandlaag tussen afsluitende kleilagen. Er worden vier bronbuizen aangebracht, zodat er vier compartimenten ontstaan. Via een dashboard kan Bjorn Bunnik de situatie volgen en exact zien hoeveel kuub er is ingevoerd en onttrokken. Ook de EC-waarde wordt gemeten.

“Het onderste deel zal als eerst verzilten door opwaartse druk van brak water. Loopt de EC-waarde te hoog op, dan kan de teler overschakelen naar een ander compartiment. Onze unit bestuurt zowel het infiltreren als het onttrekken van het water. Dat wil zeggen: als het gaat regenen zal de unit starten met ondergronds bergen, en als het niveau in de dagvoorraadsilo zakt omdat er onttrokken wordt, zal er water uit de bron gezogen worden en in de dagsilo worden gepompt. Dat doet het systeem zelf’’, legt Van den Bosch uit.

Bjorn Bunnik: “Het gebruik van de ondergrondse berging is heel simpel. Wij hoeven alleen het gewenste waterniveau in onze silo in te stellen. De rest van het water gaat de grond in. We sturen in de zomer op veel lagere waterstanden in de silo, omdat je toch veel water achter de hand hebt in je bron.’’

Altijd schoon water
Bjorn Bunnik legt uit waarom zij nogmaals een ondergrondse waterberging door CODEMA laten aanleggen. Bunnik: ‘’Schoon water is voor ons van groot belang. We willen voorkomen dat algen in het water in de kelk van de bromelia achterblijven. Met de ondergrondse waterberging hebben we altijd de beschikking over schoon water zonder algen. Bovendien blijft het water onder de grond op constante temperatuur. Het water in de zoetwaterbel koelt af tot zo’n 13 graden en blijft in de grond op deze temperatuur. We hoeven het water dus nauwelijks op te warmen, en dat scheelt ons weer stookkosten. ‘’Een ondergrondse waterberging is een flinke investering, vindt Bunnik, maar in ons geval kunnen we zo gemakkelijk de steeds langere drogere periode door met kwalitatief goed water en het onderhoud is ook minimaal’’.

Voordelen van een ondergrondse waterberging op een rijtje:

  • Altijd voldoende de beschikking over schoon water
  • Vrij van vervuiling of algen
  • Jaar rond een graad of 13
  • Efficiënte benutting van kostbare meters
  • Minimale onderhoudskosten
  • Duurzame investering

 

Voor meer informatie:
Codema Systems Group
Oosteindsepad 8
2661 EP Bergschenhoek
T: +31105212755
E: info@codemasystemsgroup.com
www.codemasystemsgroup.com

 

Publicatiedatum: