Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Reguleringsdrang Warmtewet 2.0 remt warmteontwikkelingen"

Op woensdag 10 juni is door een brede warmtecoalitie van bijna veertig partijen middels een manifest de Tweede Kamer opgeroepen om de diversiteit in de warmtemarkt te vergroten. In de huidige vorm is de Warmtewet 2.0 een rem op samenwerking en het zelf in de hand nemen van verduurzaming, aldus o.a. Capturam, dat als netwerkbedrijf ook een update deelt over Warmtesysteem Westland.

Daarin zijn alle betrokken partijen dichtbij verbinding van lokale geothermie met restwarmte uit de haven, maar de concept Warmtewet dreigt met een focus op regulering i.p.v. ontwikkeling succesvolle realisatie te belemmeren.

Geen partijen uitsluiten
Capturam staat, als dochteronderneming van netwerkbedrijf N.V. Juva, achter het manifest. "Door juist in te zetten op samenwerking kan de ontwikkeling van echt duurzame warmtenetten versneld worden. Wij vinden het onverstandig om in deze eerste fase van een groeiende warmtemarkt al partijen en samenwerkingsvormen uit te sluiten.

Juist binnen onze regio heeft brede samenwerking tussen lokale overheden, klanten, belangenverenigingen, warmtebedrijven en het netwerkbedrijf geleid tot de ontwikkeling van nieuwe duurzame warmtebronnen en een haalbaar en gedragen regio dekkend warmtesysteem. De eerste contouren van de nieuwe warmtewet geven niet alleen te weinig ruimte voor netwerkbedrijven, maar zet ook de klok terug in tijd ten aanzien van klanten die zelf de verduurzaming ter hand willen nemen, zoals glastuinbouwondernemers de laatste jaren hebben gedaan bij de ontwikkeling van geothermie."

I.p.v. zekerheid gereguleerde monopolies 
Met het wetsvoorstel kan Capturam niet fungeren als belangrijke partner in het aanjagen van duurzame technieken in het Westland. "We willen deze opgave graag samen oppakken met onze klanten en andere publieke en private partijen. Dat lijkt nu niet meer mogelijk. Deze nieuwe wet moet zorgen voor meer zekerheid in de warmtemarkt, maar leidt tot gereguleerde monopolies. Juist de actieve participatie van glastuinbouwondernemers in warmtecoöperaties blijkt tot nu toe de sleutel tot succes. We maken ons zorgen of de warmtetransitie in onze regio wel van de grond kan komen langs de route van gereguleerde monopolies."

Warmtesysteem Westland dichtbij 'succesvolle realisatie'
In die warmtetransitie speelt Warmtesysteem Westland een belangrijke rol. Daarbij zetten alle partijen in op samenwerking, maar de Warmtewet 2.0 die in ontwikkeling is zou juist uitgaan van een klassieke benadering. "Wij geloven in het participatiemodel waar klanten en bedrijven elkaar vinden om het enorme  verduurzamingsvraagstuk voor elkaar te krijgen. En zonder draagvlak onder onze glastuinbouwklanten gaat het zeker niet lukken."

Volgens Capturam is men op dit moment 'heel ver' met de ontwikkeling van een regio dekkend warmtenetwerk. "We hebben hier de afgelopen jaren, samen met lokale overheden, de provincie, glastuinbouwondernemers, warmteleveranciers en Glastuinbouw Nederland, veel tijd en energie in gestoken. We zijn dicht bij een werkende oplossing die lokale geothermie verbindt met restwarmte uit de haven. Voor Capturam, maar zeker ook voor de glastuinbouwondernemers die lokaal duurzame warmte produceren, moet er ruimte blijven om tot een succesvolle realisatie van dit concept te komen. De concept warmtewet is te veel geënt op regulering in plaats van ontwikkeling."  

Voor meer informatie:
Capturam
www.capturam.nl 

Publicatiedatum: