Lofzang op Swirskii

"Er zijn geen bestrijders die even effectief zijn en even breed werken als deze roofmijt"

Hij is nog altijd de benchmark, die ene plaagbestrijder waarmee iedereen in het vak elke andere bestrijder, bestaand of nieuw, automatisch vergelijkt. Nog steeds is er geen reden om aan dat laatste iets aan te veranderen, betoogt Tim Bossinga van Koppert Biological Systems in een verhaal over het wereldwijde succes van de generalistische roofmijt Amblyseius swirskii.

“Dat Swirskii zo populair is, mag geen verwondering wekken”, zegt Tim. De productmanager is er goed voor gaan zitten om nog eens de kracht van Swirskii te verklaren. “De roofmijt is zeer effectief. Hij maakt korte metten met trips en wittevlieg en pakt bovendien ook spint en weekhuidmijten aan. Er zijn geen bestrijders die even effectief zijn en even breed werken als deze roofmijt.”

Dat blijkt, want in tal van vergelijkende onderzoeken in Nederland en andere landen komt en kwam Amblyseius swirskii als de nummer 1 in effectiviteit naar voren.

Veelzijdig en betrouwbaar 
Amblyseius swirskii is niet alleen een zeer effectieve veelvraat, hij is ook in heel veel gewassen en onder zeer uiteenlopende omstandigheden te gebruiken. Daarbij gaat het om allereerst de grote vruchtgroentegewassen paprika, komkommer, aubergine, pepers, courgette en meloen. Daarnaast bewijst Swirskii zijn daadkracht in zachtfruitgewassen als aardbei, framboos en braam, in snijbloemen (in rozen is hij de nummer 1 in de bestrijding van trips) en in potplanten.

“Maar ook is de roofmijt inzetbaar in uiteenlopende omstandigheden. Denk aan factoren als vochtigheid, daglengte en temperatuurbereik die meebepalen of een bestrijder meer of minder effectief is. We doen dan ook veel onderzoek naar zijn inzetbaarheid onder allerlei omstandigheden. Het is trouwens ook hoe de markt Swirskii ziet: een bestrijder die in allerlei situaties heel betrouwbaar zijn werk doet. Voor de teler op zijn individuele bedrijf is dat een hele zorg minder.”

Een schot in de roos 
Wie herinnert zich overigens niet de mededeling van Koppert, niet lang na de introductie van de roofmijt, dat de onderneming van Swirskii al meer exemplaren had geproduceerd dan van alle andere bestrijders samen sinds de oprichting van het bedrijf. “Hij was meteen een enorm schot in de roos”, aldus Tim. “Overal betekende hij een enorme stap vooruit in de gecombineerde bestrijding van de belangrijkste tripssoorten en van kas- en tabakswittevlieg.”

Sindsdien is het product doorontwikkeld. De strooifles is nog steeds in gebruik, met name bij het verblazen van bestrijders. Daarna volgde het uit te hangen sachet, Swirski-Mite Plus. Vervolgens kwam Koppert met de Long Duration-variant; door een andere samenstelling loopt hier meer Swirskii uit en over een langere periode dan met het Plus sachet. Dat de populatie op deze wijze langer effectief is, spreekt vanzelf. Plaaginsecten hebben immers minder mogelijkheden om zich te vestigen of te ontsnappen.

Beter bestand tegen weersinvloeden
Last but not least bracht Koppert ruim twee jaar geleden Ulti-Mite Swirski op de markt: een sachet dat veel beter bestand is tegen weersinvloeden als vocht en droogte in buitenteelten (maar evengoed in kassen en tunnels) en dat de populariteit van de roofmijt opnieuw een boost gaf. Dat het zakje composteerbaar is, is voor de gebruiker een extra pluspunt. Na gebruik kan hij het zakje simpelweg samen met het gewas opruimen.

De basis voor eerste stappen naar bio-gewasbescherming 
Tot slot ziet Koppert nog aantrekkelijke mogelijkheden en markten in Zuid-Amerika, Azië en Afrika. “Omdat Swirskii zo breed en betrouwbaar werkt, is hij heel vaak letterlijk de uiterst robuuste basis onder de geïntegreerde gewasbescherming. Dat geldt zeker voor de teler die zijn eerste stappen op het pad van de biologische gewasbescherming zet. Je kunt zeggen dat alles nog steeds begint bij Swirskii.”

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
info@koppert.com
www.koppert.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven