Powerhouse en Greener houden stroomnet betrouwbaar in de energietransitie

Er wordt in Nederland steeds meer duurzame stroom opgewekt. Wind en zon zijn niet altijd beschikbaar en lastig te voorspellen. De beschikbaarheid van stroom wordt hierdoor grilliger. De noodzaak groeit om oplossingen te ontwikkelen die helpen om vraag en aanbod van stroom in balans te houden.

Twee Nederlandse marktpartijen, Powerhouse en Greener Power Solutions zijn de samenwerking aangegaan en bieden met 7 MW aan batterijen een oplossing. Deze batterijen zijn ook mobiel. Hierdoor kan deze duurzame stroombron ook op evenementen of bouw- en constructieplaatsen ingezet worden.

Via Powerhouse voorzien ondernemingen zich van energie en verkopen zij het teveel aan energie dat zij hebben opgewekt. In deze samenwerking levert Greener de mobiele batterijen en aansturingssoftware en zorgt Powerhouse dat het energienet stabiel gehouden wordt. Zo werken zij samen aan een toekomstbestendig energienet. 

Afgelopen maandag heeft de samenwerking de eerste succesvolle stap gezet en werd de eerste batterij is geplaatst bij Flevonice. De batterijen worden geladen wanneer er een overschot aan duurzame energie is. De batterijen worden vervolgens ingezet wanneer er vraag is naar stroom en deze niet voldoende beschikbaar is. Op deze manier helpen de batterijen het stroomnet in balans te houden. En dat is essentieel voor een betrouwbare energievoorziening in Nederland.

Door de mobiliteit van de batterijen kunnen ze ook gebruikt worden om off-grid locaties van stroom te voorzien. Hierbij kan gedacht worden aan netonderhoud, festivals en evenementen, bouwplaatsen en netverzwaringen. De batterijen vangen dan de piekvragen aan stroom op. Normaal gesproken worden daar dieselgeneratoren voor gebruikt. De inzet van deze batterijen bespaart 30% tot 100% aan benodigde diesel. Bovendien zijn de batterijen emissieloos.

Mark Kortleve, Commercieel Directeur van Powerhouse: “Deze samenwerking toont dat marktpartijen heel goed in staat zijn oplossingen te vinden voor urgente, maatschappelijke vraagstukken. Met uiteindelijk 7 MW aan opgesteld vermogen tonen we dat het verzwaren van het elektriciteitsnetwerk niet strikt noodzakelijk is. Creatieve oplossingen als deze kunnen door de markt ontwikkeld worden op een kosten-efficiënte wijze. Kortom de energietransitie in optima forma.” 

Voor meer informatie: 
Powerhouse
www.powerhouse.nl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven