Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zweefvlieg als wapen bij de bladluisbestrijding

Telers van groenten-, fruit- en siergewassen onder glas en in tunnels hebben er een nieuw wapen tegen bladluizen bij. Biobest, specialist in biologische bestrijding en bestuiving, lanceert vanaf begin juni Eupeodes-System. De zweefvlieg Eupeodes corollae maakt de luisbestrijding krachtiger.

“Omdat telers steeds minder kunnen terugvallen op chemische gewasbeschermingsmiddelen, zal Eupeodes-System snel een nieuwe hoeksteen vormen bij de bestrijding van bladluizen al vroeg in het seizoen,” zegt Hanne Steel, Product Manager bij Biobest.

Inheemse rovers
Eupeodes corollae is inheems in Europa. De zweefvlieg is een zeer effectieve rover. De larven voeden zich met alle veelvoorkomende bladluissoorten in tuinbouwgewassen. Als generalist kan deze zweefvlieg zelfs bijdragen aan de bestrijding van wolluis, witte vlieg, trips en spint.

Al effectief bij temperaturen vanaf 10°C
Hanne: “Eupeodes-System is actief in een groot temperatuurbereik van 10°C tot 30°C. Tussen 15°C en 25°C bereikt deze zweefvlieg zijn optimale bestrijding. Voldoende zonlicht is een voorwaarde voor een goed resultaat. Omdat Eupeodes-System al bij lagere temperaturen actief is, kan deze vroeg in het seizoen ingezet worden, dus vanaf maart. Ook in september en oktober is deze zweefvlieg effectief.”

Actief op zoek naar bladluizen
De zeer mobiele vrouwtjes van de Eupeodes-zweefvlieg gaan in de gewassen actief op zoek naar bladluizenkolonies waarin ze hun eitjes leggen: één vrouwtje kan tot 800 eitjes leggen. Bij 25°C komen die al uit binnen de twee dagen. Ze verpoppen binnen de volgende acht dagen. Eén enkele vraatzuchtige larve kan tot 1000 bladluizen verorberen alvorens te verpoppen.

Onderdeel van krachtige strategie
In de zomermaanden kan Eupeodes-System worden gecombineerd met een andere inheemse zweefvlieg: Sphaerophoria-System. Deze laatste geeft goede resultaten als de temperatuur tussen 25°C en 35°C ligt. “Het bestrijdingsprogramma tegen bladluis kan verder bestaan uit bijvoorbeeld sluipwesp Aphidius-System en galmug Aphidoletes-System. Het nieuwe Eupeodes-System maakt zo deel uit van een krachtige en verbeterde strategie tegen bladluizen. Als onderdeel van deze effectieve combinatie kan het aantal bladluizen in een gewas drastisch verminderen,” zegt Hanne.

Eupeodes-System is beschikbaar in flesjes van 100 poppen, op een drager van boekweit en vermiculiet.

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com

Publicatiedatum: