Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sri Lankaanse kokossector veerkrachtig in coronatijd

Door de groeiende populariteit van kokossubstraten in de tuinbouwsector heeft de sector een snelle groei doorgemaakt. Dat merken ze ook in Sri Lanka waar veel kokos vandaan komt en dus waren en zijn de effecten van de lockdown groot, zowel voor de tuinbouwketen als voor de 20.000 mensen die direct werkzaam zijn in de kokossector en voor de nog eens 100.000 indirecte banen. Dankzij de samenwerking met de overheid wist deze sector snel weer op de rails te komen in het kielzog van de coronapandemie.

Tijdige en doortastende maatregelenen
Met het uitbreken van de Covid-19-pandemie dwong de Sri Lankaanse regering vanaf midden maart een lockdown af, wat ondernemers veel moeilijkheden bezorgde. Door de tijdige interventie van ECAS (Vereniging van exporteurs van kokossubstraten) kon de sector echter in minder dan twee weken tijd weer op de been komen, hoewel de productiecapaciteit laag bleef als gevolg van afstand houden en andere richtlijnen die een norm werden om infecties op de werkplekken in te dammen.

Export
"We zijn erg blij dat Sri Lanka capabel is gebleken om de verspreiding van de ziekte in te kunnen dammen dankzij de tijdige en doortastende maatregelen van de autoriteiten, die prioriteit geven aan de gezondheid en veiligheid van de burgers," aldus een woordvoerder van ECAS. De vereniging vertegenwoordigt de Sri Lankaanse ondernemers die zich bezighouden met de productie en export van kokossubstraten.

De in 2008 opgerichte ECAS is momenteel verantwoordelijk voor bijna 95% van de totale export van kokossubstraat van het land. Daarmee zijn zij ook verantwoordelijk voor meer dan 20.000 directe en 100.000 indirecte werkgelegenheidskansen in de toeleveringsketen, waardoor de sector tot de top tien behoort die in het buitenland zijn geld verdient.

"We waren in staat om dit te bereiken door de aanhoudende inspanningen om waarde toe te voegen aan deze hernieuwbare natuurlijke hulpbron waar Sri Lanka mee gezegend is, en ons volledig te richten op de snel veranderende professionele tuinbouwmarkt." Maar dit betekent ook dat de druk op de sector hoog was, aangezien er veel mensen getroffen waren door de lockdown.

Essentiële dienst
"Wij zijn dankbaar voor de Sri Lankaanse autoriteiten die het belang van de continuïteit van de substraatsector voor de voedselzekerheid in de wereld hebben ingezien, nu de wereld zich midden in de ergste crisis in meer dan een eeuw bevindt. De Coconut Development Authority van Sri Lanka (regelgevende instantie voor de kokossector) heeft snel hulp verleend bij het verkrijgen van de nodige vergunningen van de gezondheidsautoriteiten. Zonder die tijdige interventie zou de sector zijn contractuele verplichtingen tegenover de overzeese klanten niet hebben kunnen nakomen."

De autoriteiten classificeerden de kokossector al snel als een essentiële dienst in verband met het belang ervan voor de wereldvoedselvoorziening en de uitvoereconomie van Sri Lanka. "De sector heeft zich snel aangepast aan de nieuwe werkwijze om de veiligheid van de werknemers te garanderen en zo hun contractuele verplichtingen tegenover de klanten na te komen, aangezien zij zich bewust waren van het feit dat telers afhankelijk zijn van hun bevoorrading."

Over de EACS
Het doel van de vereniging is het bevorderen van solidariteit tussen de leden, het delen van markt- en technische kennis, en het vertegenwoordigen van de staat namens de sector om een gunstig klimaat te handhaven voor de groei en de welvaart van deze voor het land zo belangrijke exportactiviteit.

EACS is ook actief bezig met het vaststellen en bevorderen van de hoogste normen in de kokosproducten van Sri Lanka, terwijl het ijverig streeft naar ecologische, sociale en economische duurzaamheid in de hele waardeketen ten gunste van honderdduizenden mensen die afhankelijk zijn van de kokossector voor hun levensonderhoud.

Publicatiedatum: