Hibiscuskweker Alexandro Bock, Diem

Positieve signalen vanuit de Italiaanse sierteeltsector

De sierteeltsector in Italië is zwaar getroffen door de coronapandemie. Tijdens de lockdown hebben veel telers tot 90% van hun product moeten weggooien. Gelukkig neemt de verkoop van sierteeltproducten weer toe en komen er voorzichtig ook weer wat positieve geluiden uit Italië.

Neem Alexandro Bock van Diem, die in Italië jonge hibiscusplanten kweekt en zijn variëteiten over de hele wereld levert. Voor hem was de periode tijdens de lockdown meestal 'laagseizoen', maar ook hij ondervond in maart annuleringen van zijn stekken en halfwas planten. Maar toen de verkoop weer begon aan te trekken, trokken veel kwekers hun annuleringen terug. Dit, in combinatie met hun eigen plantenproductie en het huidige selectiewerk voor de nieuwe variëteiten voor 2021, zorgt ervoor dat het bedrijf momenteel overuren maakt.

Alexandro Bock in de kas met enkele nieuwe variëteiten

Geen dip in de verkoop na Moederdag
Na Pasen, sinds de Italiaanse regering de lockdown begon te versoepelen, begon de verkoop van te stijgen. Moederdag was een hoogtepunt en, nog belangrijker, een constante verkoop daarna. "Meestal na Moederdag hebben we een beetje een daling van de plantenverkoop, maar dit jaar hadden we dat niet. Alle tuinplanten zijn goed verkocht. Nu gaat het wat langzamer, maar dat komt vooral omdat mensen sinds een paar dagen weer naar de kust mogen. Maar de verwachtingen voor dit seizoen zijn hooggespannen."

Positieve hibiscusverkoop
Ook voor de hibiscus is de verkoop toegenomen en niet alleen qua volume, maar ook qua prijs. "Dit jaar waren de prijzen van de hibiscusplanten zelfs iets hoger. De telers verhoogden hun prijzen iets, en op hun beurt ook de tuincentra, supermarkten en doe-het-zelf winkels. Deze prijsstijging had geen effect op de verkoop. Het lijkt erop dat de consument niet bang is om wat meer geld uit te geven aan een plant die langer in de tuin blijft staan."

Bock merkt deze trend al enkele jaren en niet alleen in Italië. "In China neemt de vraag al enkele jaren toe en de laatste tijd krijgen we ook steeds meer aanvragen uit Griekenland en Roemenië. Ook in Spanje zijn de volumes de laatste jaren gestegen, maar momenteel heeft het land een ingewikkeld seizoen door de Covid-19-situatie."

Veredeling in volle gang
Tijdens de lockdown, voor 3 a 4 weken, moest Diem de deuren van de kwekerij in Latina sluiten. "Mijn vader, moeder en ik zorgden voor de planten en mijn vader richtte zich 100% op de veredeling. Hij maakte de selectie af en zodra de mensen weer in de regio mochten komen, kwamen onze klanten erop af. De afgelopen 10 dagen hebben we klanten vanuit het hele land verwelkomd en hen onze nieuwe mini-, medium- en grootbloemige soorten laten zien. De feedback die we tot nu toe hebben gekregen is zeer positief en zal ons helpen bij het bepalen van de uiteindelijke selectie."

Voor meer informatie:
Alexandro Bock
DIEM srl
diemsrl@gmail.com
www.diemhibiscus.it


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven