Nog geen droogteproblemen in glastuinbouw verwacht

Door de vroege droogte dit jaar is het neerslagtekort momenteel groter dan in het recordjaar 1976. De aanvoer door de grote rivieren is nu nog voldoende om in de meeste gebieden het oppervlaktewater op peil te houden. Problemen in de glastuinbouw worden nog niet verwacht, zo deelt Glastuinbouw Nederland, al houdt de droogte wel aan 

Alleen op de hoge zandgronden in het oosten van het land zijn inmiddels beregeningsverboden ingesteld, omdat het oppervlaktewater daar niet aangevuld kan worden vanuit de grote rivieren. 
 
Ook de komende dagen blijft het nog droog, waardoor het neerslagtekort verder oploopt (zie droogtemonitor in de bijlage). Door het droge jaar 2018 hebben veel glastuinbouwbedrijven extra maatregelen genomen om langere droge perioden te kunnen overbruggen.

In veel gevallen betekent dat omgekeerde osmose op grondwater. In diverse regio’s werkt Glastuinbouw Nederland aan het behoud van omgekeerde osmose voor de langere termijn en/of de realisatie van grootschalige alternatieve voorzieningen voor goed gietwater.

Zelfvoorzienendheid
Door de zelfvoorzienendheid verwacht Glastuinbouw Nederland voor de glastuinbouw op korte termijn geen problemen door de droogte. Telers die desondanks problemen ondervinden om aan goed gietwater te komen, kunnen dat melden via water@glastuinbouwnederland.nl.  De beleidsspecialisten Water kunnen dan bekijken welke inzet mogelijk is om de situatie te verbeteren.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven