wees gewaarschuwd voor gebruik slootwater

"Een zandfilter houdt geen gewasbeschermingsmiddelen uit de sloot tegen"

Het gebruik van slootwater voor de beregening van gewassen is niet zonder risico’s. Op zich geen verrassing, maar nu er dusdanig weinig regen valt dat ook de sloot aantrekkelijk wordt, is het goed om toch nog eens stil te staan bij de risico's, menen ze bij Groen Agro Control. "Met name in gebieden waar meerdere bedrijven op dezelfde watergangen zijn aangesloten, is gebruik van slootwater niet altijd zonder risico."

Het is daarom verstandig om eerst maatregelen nemen om gewasschade te voorkomen. Controle op plantenziekten, gewasbeschermingsmiddelen (vooral onkruidbestrijdingsmiddelen) en nutriënten en zware metalen in water is aan te bevelen, aldus de specialisten van het laboratoriumbedrijf uit Delfgauw.

Schade
Bij gebruik van water uit de sloot worden telers nog regelmatig geconfronteerd met problemen indien zij zich onvoldoende bewust zijn geweest van de invloed van hun omgeving op de kwaliteit van het slootwater. Telers die in de omgeving bijvoorbeeld mais- en granenteelt hebben of grasland waar herbiciden in de sloot terecht zijn gekomen, dienen extra waakzaam te zijn voor de kwaliteit van dit water.

Dit water kan schade veroorzaken na het druppelen in de kas, zoals tomaten die te maken krijgen met agressieve Phytophthora uit naburige aardappelpercelen, een sloot-EC die door omstandigheden 5 blijkt te zijn in plaats van de verwachte gebruikelijke 0,5 mS/cm, of onverwacht hoge natrium-cijfers. Hier komt nog bij dat aanwezigheid van herbiciden al in lage concentratie groeiremming kan veroorzaken in gewassen.

Tot slot bestaat er de kans dat er gewasbeschermingsmiddelen in hoge concentratie aanwezig zijn in het water, deze kunnen door de gewassen worden opgenomen en mogelijk zorgen voor MRL-overschrijdingen in het eindproduct.

Zandfilter niet genoeg
Telers denken soms met een zandfilter wel voldoende schoon slootwater binnen te kunnen halen, maar deze houden geen gewasbeschermingsmiddelen tegen. Verder kunnen filters heel snel volledig verstopt raken bij veel algengroei in de sloot. Indien slootwater wordt ingelaten in het bassin is het aan te bevelen om dit eerst te ontsmetten voordat het water het bassin in gaat. 

Slootwater bijmengen levert altijd andere zuurstof- en pH-verhoudingen op dan normaal in het bassin. Het is aan te bevelen om bij slootwatergebruik de pH-storingsmelders bij de unit bijvoorbeeld een halve punt scherper af te stellen dan normaal. Sowieso is het verstandig om het pH-alarm in te stellen op +0,5 of -0,5 van de standaardwaarde.

Uiteraard vragen ook de EC-waarden aandacht. Als bijvoorbeeld veel natrium in het bijgemengde slootwater al één punt EC verhoging veroorzaakt, kan het zijn dat volgens het rekenschema te weinig voeding voor de planten wordt bijgemengd. Soms kan het dan nodig zijn een halve of hele EC meer voeding mee te geven, ook al druist dit in tegen de gebruikelijke juist lagere EC’s bij warm zonnig weer.

Voor meer informatie:
Groen Agro Control
ww.agrocontrol.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven