‘LED it be’ toont meerwaarde aan van veredeling op belichting

Welk spectrum is het beste voor mijn gewas? Heeft tussenbelichting zin? Hoe moet ik telen met LED-belichting? Heeft lichtspectrum invloed op de biologie? Het LichtEvent op woensdag 12 februari in Bleiswijk was voor telers een ideale gelegenheid om de kennis over belichting te updaten. Kas als Energiebron gaat in een aantal artikelen nader in op de presentaties. In deel 2 Leo Marcelis van Wageningen University & Research over het project ‘LED it be’

Doelstelling in het onderzoek ‘LED it be’, dat bijna is afgerond, was om 50% energiebesparing te realiseren in tomaat. Het optimaal benutten van de snelle vooruitgang op gebied van technische ontwikkeling van LED-lampen speelt daar zeker ook een rol bij. Essentiele vraag is echter: hoe kan de plant het licht optimaal benutten. De beoogde 30% procent efficiëntere benutting van het licht door de plant moet worden gerealiseerd via 15% betere lichtabsorptie, 10% betere fotosynthese en 5% assimilatenverdeling.

Opvallende constatering tijdens het onderzoek is dat niet alle tomatenrassen hetzelfde reageren; er is veel variatie in de reacties op de verschillende lichtspectra die werden gehanteerd. “Er wordt nog nauwelijks veredeld op belichting, maar dit onderzoek toont aan dat dit wel een meerwaarde heeft”, stelt Leo Marcelis. “In veredeling is nog veel te bereiken. Dat stelt de teler in de toekomst in staat om zijn rassenkeuze mede te bepalen op de lichtinstallatie in zijn kas. Een interessante ontwikkeling, mede gezien de subsidie op de overschakeling op LED’s.”

Lees meer bij Kas als Energiebron


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven