Leden Ledenraad RFH over uitvoering Noodfonds Sierteelt

De details van het Noodfonds Sierteelt zijn bekend. Tot en met 4 juni kunt u uw aanvraag indienen bij de RVO. De regeling is bedoeld voor ondernemers die door de corona-crisis tegen acute vraaguitval en schade aanlopen, terwijl de kosten doorlopen.

De meningen over de uiteindelijke invulling van het Noodfonds zijn verdeeld. Natuurlijk zijn we dankbaar dat de sector een reddingsboei krijgt toegeworpen. Maar de drempel van 30% en de ingestelde plafonds zorgen ook voor teleurstelling. Niet iedereen komt voor een schadevergoeding in aanmerking.

Jan Mantel, Goos Hofland, Robin van der Knaap, Bram Bernhard, Job van Egmond, Peter Smak en Herman de Jong, allen leden van de RFH Ledenraad, geven in onderstaande hun mening over de invulling van het Noodfonds Sierteelt. Van de ene kant is men, is iedereen blij met de uitgestoken hand; van de andere kant is het per definitie geen one size fits all oplossing en vallen er tussen wal en schip. Als bonus volgt tot slot een minipreekje van CEO Steven van Schilfgaarde.

Jan Mantel trok de afgelopen weken samen met Frans van den Bos nauw op met Coen Meijeraan, die vanuit Royal FloraHolland de lobby aanvoerde. Jan: "We hebben veelvuldig voorbeelden en signalen doorgegeven. Maar de politiek besluit uiteindelijk en die is grillig. Macro-economisch is het voor de overheid natuurlijk minder interessant dat een deel van het geld niet 'eerlijk' wordt verdeeld ten opzichte van het grote geheel. Voor ons geeft dit wel negatieve gevoelens. Kwekers die flink hun nek uitgestoken hebben en de schade wisten te beperken, krijgen niets en anderen wel. In de lobby is hier veel energie in gestoken. De overheid heeft toch voor deze werkwijze gekozen. Het kan op deze manier snel worden uitgevoerd. Maatwerk kost veel meer tijd."

Goos Hofland: "Het Noodfonds lijkt te veel losse eindjes te hebben, dat geeft in de basis een oneerlijke uitkering. Misschien is het toch te snel opgezet. De drempel van 30% is voor veel kwekers een dilemma. Iedereen is aan het rekenen. Kom je er net onder, dan heb je pech. En wat doe je dan? Het is soms het verschil tussen helemaal niks krijgen en een paar ton. Het had uiteindelijk beter voor maar twee maanden kunnen gelden."

Robin van der Knaap: "De vraag die door de drempel opkomt, is of wij als sector en individuen volgens de spelregels zullen handelen. Het noodfonds is voor sommigen een alles of niets scenario. Dat maakt het extra gevoelig om de regels iets te buigen naar een positieve uitkomst. Vanuit moreel oogpunt moet je dit niet willen met geld dat ook nog eens van de belastingbetaler komt."

Bram Bernhard: "Ik hoor ook veel klachten over kwekers die bijvoorbeeld nieuw gebouwd hebben of teelt gewisseld hebben en dat 2017, 2018, 2019 geen goede afspiegeling is van de werkelijkheid voor 2020. Ik denk dat er meer maatwerk nodig is."

Job van Egmond: "Het feit dat de overheid geld beschikbaar stelt, mag je een klein wonder noemen. Dat is niet in alle landen het geval. Het siert ons als kwekers om daar op een goede en nette manier gebruik van te maken. Ik vind het een prettig idee dat niet alleen mijn eigen bedrijf, maar ook dat van mijn buurman blijft bestaan. Door zelf geen greep te doen uit het Noodfonds als je het niet nodig hebt, blijft er meer voor anderen over die het harder nodig hebben. En daar wordt uiteindelijk de coöperatie ook beter van."

Herman de Jong: "We moeten trots zijn op wat we hebben bereikt. Ik begrijp dat het Noodfonds een hele hard grens heeft en als je eronder zit, is dat heel erg pijnlijk. Maar besef ook dat de regeling er is om de bedrijven die heel zwaar getroffen zijn, door de crisis heen te slepen."

Peter Smak: "Collega's zijn uiteindelijk natuurlijk ook concurrenten. Het voelt onaangenaam als er ongelijke sponsering plaatsvindt. Ik hoop dat Royal Flora Holland blijft lobbyen voor een billijkere regeling en ook gehoor vindt. Blijft lastig omdat kwekers inzichten gewoon heel anders kunnen zijn als politieke belangen. Ik denk dat wij ons als kwekers (en Ledenraad) nu beter weer op ons normale werk kunnen concentreren."

"Ik hoop van harte dat iedereen respecteert dat er grenzen getrokken moesten worden"
Steven van Schilfgaarde, CEO van Royal FloraHolland: "Elke uitkomst heeft zijn haken en ogen. Dat geldt ook voor het Noodfonds. Ons team heeft er keihard aan getrokken om een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken. Ik doe een moreel appèl op onze kwekers om conform de regels een beroep te doen op het fonds. Als Royal FloraHolland kunnen we via Insights op Floriday iedereen voorzien van de juiste cijfermatige onderbouwing. Wij ondersteunen, maar hebben geen controlerende rol. Kwekers zijn zelf verantwoordelijk voor hun aanvraag.
Ik hoop van harte dat iedereen respecteert dat er grenzen getrokken moesten worden. Ook al betekent dat dat je er misschien net buiten valt. Dat is zuur, maar het gevolg van een weloverwogen politiek besluit. Door eerlijk en zorgvuldig in te dienen, maakt de sector het positieve imago waar dat in de afgelopen periode collectief is opgebouwd. Laten we samen ervoor zorgen dat mensen van onze sector blijven houden."

bron: Royal FloraHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven