Poul Graff over de impact van Covid-19

"Het ziet ernaar uit dat het uiteindelijk een 'normaal' slecht jaar wordt"

Het hibiscusseizoen bij Graff Kristensen begint in maart en na enkele vreselijke weken te hebben gehad, die ongeveer duurden t/m Pasen, werd de vraag beter. En nu draaien ze weer als vanouds. "Het ziet ernaar uit dat het uiteindelijk een 'normaal' slecht jaar wordt," zegt Poul Graff, eigenaar van deze Deense hibiscuskwekerij, als hij stilstaat bij de gevolgen van Covid-19.

Impact Covid-19
Toen Europa half maart werd getroffen door het coronavirus, daalde de vraag meteen, met als gevolg dat veel telers hun planten weggooiden. Ook voor De Graff was eind maart niet makkelijk. "Onze belangrijkste markt voor de hibiscusplanten is Duitsland en met verschillende tuincentra die hun deuren moesten sluiten, daalde de vraag drastisch. In de drie weken die volgden, tot Pasen, was de vraag erg laag en moesten we 50% van onze planten weggooien. Wat weg is, is verloren en op dat moment zag het ernaar uit dat het hele seizoen een totale ramp zou worden. Gelukkig begonnen de tuincentra na Pasen hun deuren te openen en kwam de vraag langzaam weer op gang. Nu zitten we weer op een normaal niveau."

Kwekerij Graff Kristensen

Geen steun voor tuinbouwbedrijven
In Denemarken steunt de overheid veel bedrijven, maar er is geen steunpakket voor de tuinbouwbedrijven, wat niet alleen Graff, maar ook velen in de sector teleurstelt. "Onze sector is erg klein en ik denk dat het moeilijk is voor onze politici om te begrijpen hoe het werkt. We werken met een vers product en we hebben elke dag mensen nodig; zelfs als we de planten moeten afvoeren, hebben we net zoveel mensen nodig als bij het inpakken van de planten, omdat onze processen niet voorbereid zijn op het weggooien van enorme hoeveelheden planten."

"Een normaal slecht jaar"
Voor elke kwekerij zal de impact van Covid-19 anders zijn, maar gelukkig ziet de situatie er voor Graff nu al beheersbaar uit, zelfs zonder steun van de overheid. Ze lopen nu gewoon door en uiteindelijk, zoals het er tot nu toe uitziet, lijkt het erop dat de resultaten aan het eind van het jaar vergelijkbaar zullen zijn met die van een "normaal slecht jaar". "Ons seizoen begint in maart en als we een koud voorjaar hebben, zijn de verkopen meestal ook slecht. Nu, als de vraag doorgaat tot het einde van het hibiscusseizoen, dat is september, zal het een normaal slecht jaar zijn."

Enkele HibisQs variëteiten van Graff

Positieve vooruitzichten
Graff heeft goede hoop voor de komende maanden. "Aangezien veel mensen nu thuis zijn en waarschijnlijk niet op vakantie gaan dit jaar, investeren ze meer in het inrichten van hun tuinen of balkons, dus ik verwacht en merk nu ook dat de verkoop positief is en misschien zelfs nog wel meer zal stijgen. Niemand weet echter hoe de situatie zich zal ontwikkelen. Het enige wat we kunnen doen is hopen op het beste."

Voor meer informatie:
Poul Graff
Graff Kristensen A/S
pg@graff.dk
www.graff.dk


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven