Haven Rotterdam krijgt concurrentie van 'IT-nerds en tuinders'

De Rotterdamse haven krijgt een andere status bij de regering. Ze is niet meer de onbetwiste mainport, maar volgens haveneconoom Bart Kuipers hoeft dat geen verslechtering te zijn. De Rotterdamse haven is al decennialang samen met Schiphol een mainport, maar minister Cora van Nieuwenhuizen sleutelt aan die bevoorrechte positie. Los van het prestige dat van die titel uitgaat, betekent het zijn van een mainport dat de haven een voorkeursbehandeling krijgt. Bijvoorbeeld wanneer subsidies uitgedeeld worden. Voor die subsidies moet Rotterdam straks meer moeite doen.

IT-nerds en tuinders
Het besluit van Van Nieuwenhuizen staat in het Ontwerp Havennota 2020-2030, dat zij dit voorjaar naar de Tweede Kamer stuurde. Zij wil ‘de blik op mainports verbreden’ en ‘de toekenning van middelen aan de mainport meer dan voorheen in samenhang bezien met de verdere ontwikkeling van andere belangrijke clusters, zoals de Brain- en Greenports en het logistieke systeem van zee- en binnenhavens’. Oftewel: de tuinders in het Westland en de IT-nerds in Eindhoven zijn ook belangrijk.

In de Rotterdamse haven zeggen ze dat wel te begrijpen. "Daar hebben we ook zeker belang bij", zegt woordvoerder Leon Willems van het Havenbedrijf Rotterdam. "De ict van de Brainport gebruiken we in onze systemen en de goederen van de Greenport vinden hun weg naar de wereldmarkt via Rotterdam."

Lees meer bij het AD


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven