"Schermen met flexibele zonnecellen is uitdagend project"

Om toe te werken naar een klimaatneutrale glastuinbouw speelt een maximale benutting van zonlicht een grote rol. Naast het direct bruikbare licht kan ook het overtollige licht worden omgezet in energie. In een eerdere studie is de toepassing van flexibele zonnecellen op schaduwschermen verkend. De conclusie was dat, afhankelijk van de teelt, circa 15-25 kWh/m2 kas per jaar mogelijk is waarmee een onbelicht bedrijf de eigen elektriciteitsvraag volledig kan dekken. Andere voorbeelden hiervan zijn de Elektriciteitsleverende kas (2009-2011 zie bijlage), waarbij het infrarode licht wordt gebruikt en de Daglichtkas (2011-heden, zie artikel in de bijlage) waarbij het directe licht wordt omgezet in elektriciteit.

Horizontaal rolscherm
Door versnelde ontwikkelingen op het gebied van flexibele zonnecellen is deze toepassing dichterbij gekomen en is door Wageningen University & Research, Solliance Solar Research en Verzuu Screen Development een project gestart met als doel de technische haalbaarheid aan te tonen en het zetten van de eerste stappen naar praktijktoepassing. Uitgangspunt is een lichtregime vergelijkbaar met conventionele schermen en een dekking van het eigen (onbelichte) elektriciteitsverbruik.
In het project is een concept bedacht dat uitgaat van een horizontaal rolscherm (gedeeltelijk) bedekt met flexibele zonnecellen, dat als 'eiland' continu op en neer loopt in het vak.

Bekijk hier een gerelateerd onderzoek bij Elkas II

Bekijk hier een gerelateerd onderzoek naar Herontwerp van een Daglichtkas 

Lees verder bij Kas als Energiebron


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven