Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert Verheij, HomeFlex

“Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijker geworden”

Tholen - De laatste jaren is er een duidelijke verschuiving merkbaar in de beschikbaarheid van arbeidsmigranten. Minder Polen komen naar Nederland en het aanbod van flexwerkers verschuift naar andere Europese landen. Secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals huisvestiging, worden daarin belangrijker. Bert Verheij, eigenaar van HomeFlex, biedt hierin een oplossing.

De kracht van HomeFlex is flexibiliteit, vertelt hij. “We kunnen met onze flexibele woningaanbod de schommelingen in de markt opvangen. Daarmee nemen we risico’s voor onze opdrachtgevers uit handen en kunnen we hun ontzorgen met betrekking tot huisvestiging. HomeFlex biedt flexwerkers een eigen slaapkamer en huisvest een beperkt aantal bewoners per woning.”

Het slaan van de eerste paal van het nieuw te bouwen complex voor arbeidsmigranten in het Westland

Het coronavirus maakt duidelijk dat dit belangrijk is bij de huisvestiging van arbeidsmigranten. In de vraag en aanbod naar woonruimte merkt Bert ook al wat van deze crisis. “Het is op het moment goed zoeken naar passende mogelijkheden voor ons in deze tijden. Het coronavirus zorgt voor de nodige onzekerheid en dat merken we heel goed in de bezettingsgraad van onze flexwoningen en -appartementen.

Normaal is maart de maand dat we weer veel aanvragen krijgen van onze opdrachtgevers voor flexibele huisvestiging van hun flexwerkers maar door de huidige omstandigheden zijn nu juist veel van deze medewerkers terug naar hun thuisland en komen waarschijnlijk voorlopig nog niet terug. Niet alleen als het aankomt op flexwerkers in de AGF maar ook in andere sectoren als de technische, logistiek en food.

Voor deze flexwerkers breekt normaal ook het seizoen weer aan en daar zit eveneens een rem op. Door de beperkingen,  die de buurlanden leggen op het vrij verkeer van personen, worden de seizoenarbeiders, die willen komen werken, gehinderd. Al kan ik goed begrijpen dat deze maatregelen genomen worden.”

Mondiger
Het coronavirus is incidenteel, maar de toestroom van arbeidsmigranten verandert al jaren en begint schaarser te worden voor veel opdrachtgevers. “Er is steeds meer aanbod op de arbeidsmarkt voor arbeidsmigranten en via internet kunnen ze ook zelf zien welke mogelijkheden er zijn in het buitenland en zijn ze steeds vaker in de positie om eisen te stellen. Het aanbod in banen is groot, niet alleen uit verschillende branches maar ook uit andere West-Europese landen.

Het gaat hier vaak om werk dat een Nederlander, Duitser of Deen niet wil doen. Voor dat werk staan de meeste Polen ook niet meer in de rij en komen er in hun plaats meer flexwerkers uit andere Oost-Europese landen. Omdat er meer behoefte is aan flexwerkers in verschillende landen is het dus zaak voor recruiters om juist Nederland aantrekkelijk te maken voor deze arbeidsmigranten. Dat kan onder andere met de huisvestiging zoals wij die aanbieden.”

Een tekening van het appartementencomplex waar ca. 300 flexwerkers gehuisvest zullen worden

Goede huisvestiging
“De tijd dat men een huis kon afhuren en vol kon stoppen met flexwerkers is voorbij. Enerzijds komt dat door de schaarste zoals eerder verteld en anderzijds ook door regelgeving van de overheid. We bieden dan ook woonruimte aan die voldoet aan wetgeving en waarin de mensen hun eigen slaapkamer hebben. Gemiddeld kunnen we daarin woonruimte aanbieden van ongeveer 17 vierkante meter per persoon. In wooneenheden tot vier mensen met een gedeelde badkamer, woonkamer, douche en toilet. Het SNF-keurmerk voor dit soort woningen houdt een minimum van 12 vierkante meter per persoon aan. Dit geldt voor zowel huizen als appartementen.

In het Westland zijn we gestart met een project voor het realiseren van woonruimtes voor circa 300 mensen die in het Westland gaan werken. Dit zijn volledig ingerichte appartementencomplexen, die op eigen terrein van HomeFlex staan, inclusief voldoende parkeergelegenheid. Er is ook een beheerder op het terrein aanwezig.”

Het beheer van de woonruimtes is in handen van HomeFlex. “Wij zorgen voor alles in en rond de woning zoals meubilair, sanitaire voorzieningen, gas, water, licht en internet. In de woning is een informatiemap inclusief huisregels aanwezig en we komen om de veertien dagen de woning inspecteren of men zich wel aan de huisregels houdt die we hebben opgesteld.

De inspecteur komt dan ook het buitenwerk en de tuin inspecteren om te kijken waar er eventueel onderhoud nodig is. We kijken ook of de door ons aangebrachte huishoudelijke apparatuur nog in orde is zoals de wasmachines die we ook hebben voorzien in deze woningen.”

Flexwonen
Van een Polenhotel wil Bert echter niet spreken als het gaat om de complexen van HomeFlex. “Ik vind dat een achterhaalde term en ook een containerbegrip met een negatieve lading. Het Flexwonen met Flexwooncomplexen geeft daarin juist een heel ander beeld. Daarnaast is de doelgroep de laatste jaren sterk veranderd. De Polen komen steeds minder en maken plaats voor andere nationaliteiten uit Oost-Europese landen. Daar houden we ook rekening mee want vaak is het niet wenselijk om meerdere nationaliteiten in een woning te zetten. Over het algemeen zijn deze indelingen niet zo heel moeilijk omdat de teler of recruiter er zelf ook rekening mee houdt en vaak flexwerkers met eenzelfde nationaliteit werkgelegenheid verschaft om het werk ook aangenamer voor hen te maken.”

Eigen terrein
Er zijn ook genoeg telers en ondernemers die zelf woonunits neerzetten op hun terrein of andere woonruimte aanbieden aan de flexwerkers. “Ik kan mij wel voorstellen dat agrariërs dat doen. Vooral omdat deze mensen vaak jaarlijks weer terugkeren tijdens de oogst. Ik ken een aantal mooie voorbeelden van telers die de mogelijkheid hebben om op hun eigen terrein deze huisvesting aan te bieden die voldoet aan de wet- en regelgeving. Het is dus zeker een mogelijkheid, maar bij HomeFlex heb je de mogelijkheid om deze huisvesting uit handen te geven en heb je er geen omkijken naar. Hiermee kan de ondernemer zich richten op zijn corebusiness.”

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 34e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Homeflex
www.homeflex.nl 
m.batenburg@homeflex.nl