Geen bewijs dat inkoopallianties van supermarkten boeren of consumenten duperen

Allianties tussen grote supermarktorganisaties hebben geen grote impact op de prijzen die boeren en tuinders voor hun producten ontvangen en evenmin veroorzaken ze hogere verkoopprijzen voor de consument. Die conclusie wordt getrokken in een onderzoeksrapport van de Europese Commissie. De onderzoekers vonden geen bewijzen van systematische oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen.

Het rapport kwam er op verzoek van het Europese Parlement na enkele openlijke handelsconflicten tussen inkoopallianties van supermarkten en voedingsproducenten. De onderzoekers vinden geen bewijzen dat deze samenwerkingen het machtsevenwicht in de sector zodanig verstoren, dat boeren, tuinders en consumenten daardoor worden gedupeerd.

De onderzoekers zien wel grote verschillen tussen de verschillende allianties en hoeden zich voor algemene conclusies. De samenwerkingsverbanden versterken het concurrentievermogen van retailers, die minstens een deel van de verkregen voordelen doorspelen naar de consument. Consolidatie kan onder bepaalde omstandigheden mogelijk wel schade berokkenen aan toeleveranciers, maar de huidige regelgeving met betrekking tot oneerlijke handelspraktijken volstaat om zulke problemen aan te pakken.

Het rapport Retail alliances in the agricultural and foodsupply chain is te vinden op de website van het Joint Research Centre van de Europese Commissie.

Bron: Joint Research Centre 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven