Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Coatings en hogedruk verneveling houden gewas aan de groei

De zomers van de afgelopen jaren hebben voor een omslag gezorgd. Nog meer dan voorheen zijn telers op zoek naar de optimale combinatie van het wegschermen van licht en koeling. De instrumenten die zij daarbij gebruiken zijn coatings, beweegbare schermen en luchtbevochtigers.
“Je ziet dat bedrijven in Midden-Europa steeds vaker hogedruk vernevelaars aanleggen. Dat is bittere noodzaak: in een hete zomer is de lucht extreem droog”, zegt Jelle Hoogland, die vruchtgroentenbedrijven in Midden en Oost-Europa adviseert.
Bij een lage luchtvochtigheid sluit de plant de huidmondjes om uitdroging te beperken. Daardoor komt er ook geen CO2 meer binnen en stopt de fotosynthese. Bovendien loopt de temperatuur van de plant op als hij niet kan verdampen en zichzelf niet kan koelen. Sluiten van de huidmondjes is een tijdelijke oplossing, die niet een hele dag kan duren.

Fijne waterdruppels
“Met coatings breng je de belasting op de plant door te veel licht en te veel hitte omlaag. De plant kan daardoor iets meer verdampen. Echter blijft het in extreme omstandigheden toch te droog”, vertelt Hoogland.
Dan is hogedruk verneveling een goed idee. De nozzles geven zeer fijne waterdruppels af, die al verdampt zijn voordat ze het gewas bereiken. Het gewas wordt hierdoor niet nat. De verneveling heeft twee effecten; de luchtvochtigheid stijgt en de luchttemperatuur daalt. Dat laatste komt omdat verdamping van water energie kost. Die energie wordt in de vorm van warmte aan de kaslucht onttrokken. Dat is goed voelbaar: de temperatuur kan wel 4°C zakken.
“Dat heeft als voordeel dat de luchtramen aan de windkant langer dicht kunnen blijven. Er blijft meer CO2 binnen en de plant blijft actiever”, geeft hij aan.

Minder licht- en hittestress
Waarom heb je dan toch nog coatings nodig? Hoogland: “Zonder coating krijg je nog steeds de volle laag licht binnen – het gaat vaak om 850 tot 1000 Watt. Dat zorgt voor stress en verbranding met alle bijkomende problemen: slechte zetting, stagnerende groei, onbalans in het gewas en misvormde vruchten. We zien steeds meer dat ondernemers naar slimme combinaties van gereedschappen zoeken. Coatings, luchtbevochtiging en beweegbare schermen vullen elkaar aan”, zegt hij.
Daarbij is het natuurlijk verstandig om het type coating aan de andere instrumenten aan te passen. ReduFuse als het kan; ReduFuse IR of ReduHeat als de hitte de overhand krijgt, eventueel in de zomer aangevuld met ReduSol en SprayChalk bij een werkelijk hoge instraling.

Daksproeiers
Sommige bedrijven gebruiken daksproeiers om te koelen. Die zijn goedkoper dan hogedruk vernevelaars, maar hebben ook nadelen. Je hebt relatief veel water nodig, dat je bij schaarste ook voor irrigatie van het gewas zou kunnen gebruiken. Bovendien moet het water niet te veel kalk en ijzer bevatten, anders ontstaat er een neerslag op het kasdek. Bij veel aanslag moet je eerst de kalk/ijzerlaag oplossen met citroen- of oxaalzuur voordat je met ReduClean de coating kunt verwijderen.
“Een ander punt is dat het bij daksproeiers lastiger is om een geschikte coating te kiezen. Bij beregening worden bepaalde coatings namelijk doorzichtiger. Dat geldt het meest voor ReduFuse – het verstrooiende effect is dan weg. ReduHeat en ReduFuse IR behouden deels hun hittewerende effect. Eigenlijk past ReduSol nog het beste bij daksproeiers, hoewel ook die coating wel iets doorzichtiger wordt. De oplossing is dan om een dikkere laag aan te brengen”, zegt Hoogland.
Het belangrijkste blijft: Hoe houd ik mijn gewas in de zomer, met een coating en de andere gereedschappen die ik heb, in optimale conditie om een hoge en kwalitatieve productie te realiseren.

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 13 507 5399
sales@redusystems.com
www.redusystems.com

Publicatiedatum: