Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rudi Riemens (EP&C) en Tim Zwinkels (BDO) over noodzakelijke octrooiaanvraag binnen WBSO en Innovatiebox:

"Tuinbouwondernemers leggen de lat voor octrooiaanvraag vaak onterecht hoog"

Tholen - De huidige Corona-crisis belemmert de innovatiedrang van de Nederlandse tuinbouw niet, zo merken belastingadviseur Tim Zwinkels van BDO en Rudi Riemens, octrooigemachtigde en partner bij Octrooibureau EP&C in Rijswijk. Ze hebben het zelfs drukker dan voor het Corona-tijdperk om tuinbouwondernemers te adviseren hun innovaties ten gelde te maken. "Overigens zagen we dat ook met eerdere crisissen, zoals de bankencrisis. Ondernemers denken nu meer dan anders na over de strategische toekomst van het bedrijf. Zo zet men nu bijvoorbeeld de technische mensen, die niet de hele wereld over kunnen, vol in op R&D. Ze hebben nu de tijd en de mensen om dat te doen en dat maakt veel gezamenlijke denkkracht los. Daarbij denken bedrijven na over hun concurrentiepositie en dan is het wel van belang dat je in elk geval een aantal jaren het alleenrecht hebt op je innovatie. Die investering in R&D moet immers terugbetaald worden", constateert Rudi.

"Zo zie je momenteel uitvindingen ontstaan die helemaal gericht zijn op Corona, maar ik verwacht ook dat enkele trends versneld zullen doorzetten als gevolg van Corona. Neem de bouw van kassen in andere delen van de wereld, zodat er minder distributie van voedsel vereist is. Ook innovaties om kassen geschikt te maken voor andere klimatologische omstandigheden, maar ook waterzuivering en automatisering van de oogst staan hoog op het lijstje. Reken maar dat de oogstrobots sneller hun intrede zullen doen", zegt Rudi. Ook fiscaal kan er volgens Tim nog een aantrekkelijk staartje zitten aan deze crisis. "Je ziet na zo'n periode toch altijd dat de overheid innovaties stimuleert om de economie aan te jagen. Ik verwacht dat hier zeker nog wel wat acties uit voortkomen en dat kan best lucratief zijn voor ondernemers.

WBSO en Innovatiebox
Eén van de bestaande fiscale regelingen zijn de WBSO en Innovatiebox. Elke ondernemer in Nederland die speur- & ontwikkelingswerk (S&O) gaat verrichten, kan een WBSO-aanvraag doen. "Feitelijk is de WBSO een korting op de loonbelasting", legt Tim uit. "Voorwaarde is dat er een product ontwikkeld wordt of programmatuur geschreven wordt, die nieuw is voor de onderneming en waarbij een technisch knelpunt aan de orde is. Binnen de WBSO kun je 12,50 euro per ontwikkeluur vergoed krijgen van de overheid. Aangezien veel implementaties behoorlijk tijdrovend zijn, kan dit dus een leuk voordeel opleveren! Vervolgens is het natuurlijk de bedoeling dat ondernemers winst maken met hun product. Dankzij de Innovatiebox kan een onderneming korting krijgen op de vennootschapsbelasting over de winst die voortvloeit uit innovatie. Wie voldoet aan de voorwaarden betaalt in plaats van 25 procent slechts 7 procent belasting over de innovatieve opbrengsten. Al met al zitten daar veel voordelen aan."

Vanaf 2017 is door Europese druk de toepassing van de innovatiebox voor ondernemingen met een omzet boven de 50 miljoen euro wat strenger geworden en moeten deze ondernemingen om aanspraak te maken op de innovatiebox, niet alleen WBSO-werkzaamheden verrichten, maar ook een octrooi in hun bezit hebben. Als gevolg van de schaalvergroting hebben in de tuinbouwsector een behoorlijk aantal telers en technische toeleveranciers daarmee te maken. Met vijf projecten van tien miljoen euro, zit je er namelijk al aan", constateert Tim. "Wij adviseren onze klanten om bij een dergelijke aanvraag altijd met een fiscalist te schakelen die de innovatiebelangen voor zijn rekening neemt om de Innovatiebox zo goed mogelijk toe te passen. De fiscale voordelen zijn sterk afhankelijk van de winst die bedrijven maken, maar als je een miljoen euro plust, kun je zomaar een ton op de belastingdruk besparen, dus dat is zeer de moeite waard."

Bolletje beschuit
Volgens Rudi wordt door tuinbouwondernemers vaak gedacht dat de lat bijzonder hoog ligt bij het indienen van een octrooiaanvraag. "Daar doet men zich echt tekort mee. Regelingen als WBSO en Innovatiebox zijn zeker niet alleen voorbehouden aan hightechbedrijven. Veel bedrijven zijn jarenlang bezig met een bepaalde uitvinding en leven hier in stapjes naartoe. Hierdoor denken ze dat ze niet in aanmerking komen voor een octrooi. Terwijl, als ik zonder voorgeschiedenis van de vinding hoor, ik vaak versteld sta van de innovatie. Daarbij ligt de innovatie achteraf altijd meer voor de hand dan vooraf. Neem het bekende bolletje beschuit met het hapje eruit. Die vond iedereen achteraf ook heel logisch, maar vooraf werd de oplossing toch echt altijd gezocht in de bus of de verpakking.Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt er een octrooi op krijgen, mits het nieuw is en niet voor de hand ligt. Dat laatste geeft nog weleens voer voor discussie, maar we zien in de praktijk dat het doorgaans goed lukt om een relevante octrooibescherming verleend te krijgen. Hooguit wordt een aanvraag op onderdelen afgekeurd."

"Maar je moet het fiscale voordeel niet alleen in de belastingvoordelen zien. Soms helpt een octrooi ook bij het verkrijgen van een opdracht en verdien je meer met de exclusiviteit op de markt. Misschien verdien je aan je uitvinding niet zoveel, maar als je het niet gedaan had, had de concurrent de opdracht mogelijk gekregen", constateert Rudi, die opgeleid is als werktuigbouwkundige en nu vanuit het octrooikantoor veel klanten in de tuinbouw en agrarische sector helpt om uitvindingen te beschermen via het octrooirecht of modelrecht. "De aard van het octrooi verschilt fors. Dat kunnen plantpluggen zijn die in grote aantallen op de markt komen, maar ook een kasconcept waar je er maar enkele per jaar van bouwt. Maar voor beide kan het verkrijgen van exclusieve bescherming gecombineerd met het gebruik van innovatiesubsidies erg rendabel zijn!"

Voor meer informatie:
Tim Zwinkels
BDO Accountants & Adviseurs
Tel: +31 (0)70 338 08 76
tim.zwinkels@bdo.nl 
www.bdo.nl/flowers-food  

Rudi Riemens
EP&C Patent Attorneys 
Tel: +31 (0)70-414 54 73
rudi.riemens@epc.nl
www.epc.nl