"Plantenveredeling in Nederland staat aan de basis van een groeiende diversiteit"

Fascination of Plants Day

Planten zijn van levensbelang voor iedereen. Daarom vraagt Plantum, juist in de week van de internationale Fascination of Plants Day die vandaag, 18 mei, start en Day for Biological Diversity (22 mei), aandacht voor de genetische diversiteit van planten. Als iedereen bijdraagt aan de biodiversiteit, het gebruik goed reguleren én het behoud van bestaande biodiversiteit goed regelen, dan kunnen nog heel lang de internationale Fascination of Plants Day én Biodiversiteitsdag gevierd worden, aldus de branchevereniging voor de sector jonge planten en zaden

Genetische diversiteit
Plantenveredeling in Nederland staat nu aan de basis van een groeiende diversiteit aan gewassen en producten. Er staan steeds meer verschillende tomaten in het schap en er is ook een grotere diversiteit aan plantenrassen beschikbaar voor boeren en tuinders.

Dat kan alleen zo lang veredelaars toegang houden tot de genetische diversiteit van gewassen, en dat onder redelijke voorwaarden. Alleen dan kan gebruik gemaakt blijven worden van alle mogelijkheden die door de natuur geboden worden. Want diversiteit produceren is afhankelijk van de toegang tot diversiteit.

Wetenschappelijke onderzoeken
Verschillende onderzoeken en artikelen laten zien dat door veredeling de genetische diversiteit in bepaalde gewassen in Nederland wordt verhoogd. Enkele publicaties hierover zijn te vinden op www.fopd.nl.

Bijdragen aan behoud van biodiversiteit
Genetische diversiteit is belangrijk voor de ontwikkeling van plantenrassen en daarom vinden plantenveredelaars het belangrijk om bij te dragen aan het behoud van biodiversiteit. Zij ondersteunen daarvoor de activiteiten van genenbanken door te helpen de zaden in stand te houden en deze te beschrijven om zo de optimale hoeveelheid aan diversiteit te beschermen. Ook helpen ze om verzamelmissies te ondernemen om meer biodiversiteit in genenbanken te kunnen beschermen. Meer informatie over specifieke projecten is te vinden op www.euroseeds.eu.

Bron: Plantum


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven