bevindingen Floridata

Toename van probleemmeldingen, aanschrijfverzoeken en debiteurchecks door coronacrisis

De probleemmeldingen op debiteuren in het buitenland stromen momenteel binnen bij Floridata. Het tijdig registreren van betalingsachterstanden en problemen bij een debiteur leidt tot een betere beoordeling van de kredietwaardigheid van debiteuren. Wanneer de export weer aantrekt zijn dit natuurlijk cruciale gegevens. Bij bepaalde debiteuren is er in deze tijden voor het eerst sprake van betalingsachterstanden, veroorzaakt door de coronacrisis. De bereikbaarheid van de debiteur en mogelijkheid tot overleg over een betalingsregeling is dan waardevolle informatie. Bij andere probleemgevallen stond de debiteur er al slecht voor en is de crisis de genadeklap. 

Eerder deze maand verspreidde Floridata in haar nieuwsbrief een video boodschap over dit onderwerp. Manager Wesley van de Berg benadrukte hierin dat samenwerking essentieel is om grip te houden op het debiteurenbeheer, waardoor verdere schade kan worden voorkomen.

Deelnemers hebben baat bij het waarschuwingssysteem; een collectief risicobeheer
Facturen zullen langer openstaan wat kan leiden tot grote liquiditeitsproblemen. Indien de debiteur niet welwillend tegenover een betalingsregeling staat, kunnen wij op verzoek van de deelnemer een aanschrijfbrief vanuit het collectief versturen, uit naam van Floridata. Afgelopen weken zijn er al tientallen aanschijfbrieven verzonden. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Bij een probleemmelding wordt het waarschuwingssysteem direct in werking gesteld, waardoor andere deelnemers die dezelfde debiteuren beleveren, anoniem gewaarschuwd worden over de aard van het probleem. Zo houden we als collectief het debiteurbeheer van 154.000 debiteuren wereldwijd goed in de gaten.

Delen van exportdata kan sierteeltsector redden
Floridata houdt de maandelijkse impact van de coronacrisis op de export van bloemen en planten wereldwijd bij. De geaggregeerde informatie wordt door VGB gebruikt in het Tuinbouw crisisteam. ‘De basis is namelijk het in kaart brengen van de reeds misgelopen en nog mis te lopen exportwaarde’, vertelt Wesley van den Berg. Daarom zijn wij verheugd dat het kabinet het belang van de sierteelt export erkent en een noodfonds van 600 miljoen euro ter beschikking stelt. ‘Aan ons de taak om de maandelijkse exportontwikkelingen te blijven monitoren, en op geaggregeerd niveau te communiceren aan VGB. Zo weten we of het noodfonds uiteindelijk voldoende steun gaat bieden’, vervolgt Wesley.

Voor andere deelsectoren als de export van bloembollen, zaden, boomkwekerijproducten, jongplanten en uitgangsmateriaal zijn er geen maandelijkse exportcijfers bekend. Floridata moedigt de andere brancheorganisaties aan om ook exportdata te delen en de ontwikkelingen op maandelijkse basis te blijven monitoren. Wesley laat weten dat Floridata als Trusted Third Party een belangrijke rol zou kunnen en willen spelen om dit op te starten en faciliteren’.

bron: Floridata


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven