Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

SodM blijft wijzen op belang veiligheid bij aardwarmtewinning

Mijnbouwondernemingen, wat zoveel wil zeggen als bedrijven die betrokken zijn bij aardwarmteboringen, in Nederland besteden tijd en energie aan de veiligheid van de mens en de bescherming van het milieu tijdens de winning. Ondernemingen nemen de wettelijke eisen die aan hen gesteld worden serieus. Dat constateert Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in het Jaarverslag 2019. Echter, ondernemingen blijken niet altijd voldoende aandacht te hebben voor de nazorgfase.

Theodor Kockelkoren, Inspecteur-generaal der Mijnen: “De energietransitie leidt tot steeds meer initiatieven en activiteiten. Daarbij moeten veiligheid voor de mens en bescherming van het milieu goed geborgd zijn, ook na afloop van de winning. Dat moet beter worden opgepakt door de industrie.”

In 2018 trok Wouter van der Zee, hoofd ondergrond bij het SodM, al eens de parallel: "Het is alsof een leasemaatschappij met een eigen vloot aan auto's, ook zijn eigen olieboringen heeft." Daarmee doelde hij op veel tuinders die aardwarmte 'erbij' doen, terwijl het een speciale tak van sport is die alle aandacht vereist. 

Langetermijn-gevolgen van de energiewinning
Energiewinning gaat met risico’s gepaard: tijdens de winning, maar ook na afloop van de winning. De bodem beweegt in Limburg nog steeds plaatselijk door steenkoolwinning uit het verleden. In Groningen zullen aardbevingen blijven voorkomen ook na het stoppen van de gaswinning.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de stabiliteit van afgesloten zoutcavernes in de diepe ondergrond in de verre toekomst niet vanzelfsprekend is. In 2019 vroeg SodM meer aandacht voor de lange termijn-nazorg van gasvelden, zoutcavernes en de steenkolenwinning. In 2020 gaat SodM daarmee door.

Veilige energietransitie begint op de tekentafel
Nieuwere, duurzamere energiebronnen zoals geothermie en windenergie op zee nemen een flinke vlucht. Het is belangrijk dat de veiligheid voor de mens en de bescherming van het milieu ook in deze nieuwe sectoren voldoende geborgd zijn, ook in de nazorgfase. Een veilige energietransitie begint al aan de voorkant op de tekentafel.

Publicatiedatum: