Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Willem Bakhuijzen over biologische bestrijding

"Geïntegreerd telen geeft waardering van de klant en rust op de tuin"

Tholen - Jan Willem Bakhuijzen teelt in Boskoop op 3 hectare skimmia en pernettya. Al in de jaren negentig deed hij de eerste ervaringen op met geïntegreerd telen en vandaag de dag maakt hij o.a. gebruik van Anderline Bugline en Anderline Gemini kweekzakjes van Bioline.In onderstaande vertelt hij, samen met Meindert van der Wielen van Bioline, over de toegevoegde waarde van de roofmijt op zijn teelt.

Introductie van de biologische bestrijders gebeurt medio mei als het gewas elkaar raakt. De teelt start als stek in trays op tafels in juli. Deze worden in maart/april verwerkt in een 10,5 cm pot. Deze worden dan verkocht in september/oktober. De rest wordt verwerkt in een container van 10 liter, die dan 1,5 tot 4 jaar op de locatie staan om er een zware kwaliteit van te kweken. Het is dan ook van groot belang om de plantkwaliteit uitstekend te houden. Hierin krijgt Jan Willem ondersteuning van Tom Vos, accountmanager bij Gebr. Eveleens tuinbouwtoelevering. 


Links Jan Willen Bakhuijzen, rechts Meindert van der Wielen

Jan Willem Bakhuijzen: "De Anderline Bugline ’s zijn voor ons van grote meerwaarde, zeker als je kijkt op arbeid technisch gebied. Het verwerken van het lint gaat gemakkelijk. Daarnaast heeft de Anderline roofmijt een duurwerking en houden ze het lang vol in het gewas. Door goed te zoeken, zien we ze zelfs overwinteren op de oudere planten. De preventieve inzet van Andersoni geeft als voordeel dat de PHYTOLINE minder ingezet hoeft te worden. Phytoseiulus wordt alleen in haarden ingezet en als aanvulling bij langzaam groeiende cultivars. Bij bezoekende klanten roept het BUGLINE-systeem vaak vragen op, maar als je uitlegt waarvoor ze er liggen, dan zijn ze gelijk om. Geïntegreerd telen wordt zeer gewaardeerd door de klanten en het geeft rust op de tuin. We hebben veel minder spint aantasting en we spuiten veel minder. Dit ervaar ik als zeer positief. Ik prefereer biologische bestrijding boven spuiten. De biologische bestrijding kunnen we uitzetten in korte broek en daardoor sta ik niet meer in spuitpak te spuiten."

Anderline (Amblyseius andersoni) is breed inzetbaar tegen roest-, gal- en spintmijten in een groot aantal teelten waaronder: boomteelt, vaste planten, hard- en zachtfruit en tomaten (tomatengalmijt). Het is belangrijk om met verschillende soorten roofmijten te werken om, onder alle omstandigheden, tot een volledige spintbestrijding te komen. Elke roofmijt heeft zijn eigen manier van overleven en predatie op schadelijke mijten.

Meindert van der Wielen, Bioline: "De sterke punten van Anderline (Amblyseius andersoni) zijn vooral dat bij geen of weinig spint de roofmijt zich kan handhaven in het gewas en dat deze daardoor goed in staat is de plaag op een laag niveau te houden. Uit onderzoeken is gebleken dat dit wel maandenlang het geval is. Amblyseius andersoni komt in veel landen van nature voor waaronder in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Daardoor is deze soort als één van de weinige in staat om in ons Nederlandse klimaat te overleven. De roofmijt overwintert hier en kan daardoor in het volgende seizoen snel een populatie opbouwen in combinatie met de introducties van nieuwe ‘troepen’ Anderline-roofmijten.”

 

Voor meer informatie:
Kwekerij JW Bakhuijzen
Kooiweg 7
NL-2771 WJ Boskoop
T: +31 (0) 6 24 490 480
E: info@jwbakhuijzen.nl
www.jwbakhuyzen.nl

Voor meer informatie:
Bioline Agro Sciences
Meindert van der Wielen
M: 06 86 88 11 22
E: mvanderwielen@biolineagrosciences.com 
www.biolineagrosciences.com

Publicatiedatum: