Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Corona-update tuinbouw:

Schouten: 25 sier- en groententelers kregen al krediet én 'personeel genoeg'

Tot 28 april ontvingen al 25 bedrijven samen 21,2 miljoen euro krediet in de Borgstelling MKB Landbouwkredieten Corona (BL-C). Hierbij ging het enkel om siertelers (bloemen, bollen en potplanten) en telers van groenten onder glas, zo deelde minister Carola Schouten met de Kamer. Ook liet zij weten dat er 'nog voldoende personeel' is, ondanks tegengeluiden. Verder in deze update: beurzen op 1,5 meter, andere gezichten op chartervluchten en nog steeds zorgen over vervoer arbeidsmigranten. 

Schouten over coronakredieten
Sinds de opstelling van de Borgstelling MKB Landbouwkredieten Corona (BL-C) op 18 maart is er tot 28 april door banken in totaal aan 25 bedrijven in totaal 21,2 miljoen aan krediet verstrekt. Daaronder 3 bedrijven in de glasgroenten (goed voor 3 miljoen), 14 in de sierteelt onder glas (goed voor 10,8 miljoen), 6 in de potplanten (6 miljoen) en 2 in de bloembollen (1,4 miljoen). De overheid staat hierbij voor 70% garant, zo deelde minister Schouten van LNV met de Kamer.

In diezelfde brief vragen Kamerleden ook naar meer details over financiële regelingen en vergoedingen. Wordt er bijvoorbeeld gekeken naar wie het geld gaat? Zijn die bedrijven wel financieel gezond? Een zaak van vooral de bank, volgens Schouten, die ook meegeeft dat bij een faillissement ook toetsing van de kredietverstrekking volgt en eventueel geen garantstelling van de overheid. 

Lees hier de hele vragenlijst met antwoorden van Schouten. 

Minister: "Erg zorgelijk dat arbeidsmigranten nog dicht op elkaar in busjes zitten"

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt het erg zorgelijk dat arbeidsmigranten nog steeds dicht op elkaar in busjes worden vervoerd. Ook zijn de schermen die door sommige uitzendbureaus in auto’s zijn aangebracht, volgens hem niet voldoende. Lees verder bij het AD.

Carola Schouten: "Werkgevers in de land- en tuinbouw slagen erin voldoende arbeid in te zetten"

In een brief van Minister Carola Schouten aan de Tweede Kamer deelt zij mee dat er geen ernstige arbeidstekorten zijn in de land- en tuinbouw. Sterker nog, er is voldoende personeel beschikbaar:

"De COVID-19-crisis zorgt voor werkgevers in de land- en tuinbouw voor de nodige uitdagingen om aan de benodigde arbeiders te komen. Voor de crisis werd veel werk in de Nederlandse land- en tuinbouw gedaan door arbeidsmigranten van binnen de EU. Het is voor deze arbeiders niet altijd mogelijk om ongehinderd naar Nederland te komen en weer terug te reizen door de grote variatie aan maatregelen in de landen waar deze arbeidsmigranten doorheen reizen. 

Ondanks deze ontwikkelingen slagen werkgevers in de land- en tuinbouw er nog in om voldoende arbeid in te zetten. Het vaak in de media gesuggereerde beeld van enorme tekorten aan arbeid in landbouw gaat op dit moment in Nederland niet op. Het is echter wel noodzakelijk dat werkgevers de arbeidsmigranten goede en veilige arbeidsvoorwaarden moeten blijven bieden om de benodigde arbeid vast te blijven houden."

Lees hier de brief (PDF)

Eerders schreef Minister Koolmees ook een brief aan de Tweede Kamer betreffende problematiek rondom (het uitblijven van) een tekort aan arbeidsmigranten. 

HortiContact-organisator gaat voor 1,5 meter
Beursorganisator Easyfairs Nederland, organisator van o.a. de HortiContact elk jaar in februari in Gorinchem, gaat zijn evenementen volgens de zogenaamde 1,5 meter-samenleving inrichten. Hiermee beoogt de organisator op een verantwoorde manier evenementen vanaf september weer te laten plaatsvinden. Er wordt onder meer gedacht aan zogeheten ‘time slots’ voor bezoekers en een verruiming van de gehele beursindeling.

“Door het coronavirus hebben wij al meer dan 30 events noodgedwongen moeten verplaatsen of annuleren. De gevolgen zijn enorm. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze exposanten, bezoekers, partners en leveranciers. Wij verwachten dat de 1,5 meter-samenleving voorlopig de norm blijft en daarom gaan wij aan de slag om onze events op die manier in te richten”, verklaart Jeroen van Hooff, CEO van Easyfairs Nederland.

Gekeken wordt onder andere naar verruiming van beursindelingen, zoals (nog) bredere gangpaden en aangepaste inrichting van kennistheaters. 

Het economisch belang van beurzen en events is volgens Van Hooff zeer groot. “Er zijn industrieën die tot 40 procent van hun jaarlijkse omzet realiseren op beurzen. Ook voor andere dienstverleners is een beurs onmisbaar, denk aan de standbouwers. Daarnaast profiteert de lokale en regionale economie mee op het moment dat een beurs plaatsvindt, zoals hotels, taxidiensten en restaurants. Daarom hopen wij dat de sector straks weer op verantwoorde wijze open kan gaan.”

www.easyfairs.nl 

Aardbei- en aspergetelers boeken chartervluchten voor Roemeense seizoensarbeiders

The Aviation Factory regelt in normale tijden chartervluchten voor Europarlementsleden, AA Gent en de Rode Duivels. Maar door de coronacrisis heeft het Antwerpse luchtvaartbedrijf een heel nieuwe markt ontdekt.

'Boek hier uw vluchten voor uw seizoensarbeiders', staat op de website van The Aviation Factory. Voor 375 euro brengt het bedrijf Roemenen van hun thuisland naar tuinbouwers in België en Nederland. Die prijs is inclusief ruimbagage en transport in busjes tot de eindbestemming.

Lees verder bij De Tijd

Steunmaatregel nog niet definitief, loket RVO al wel open

Ondernemers uit de sierteeltsector en bedrijven uit de voedingstuinbouw, gespecialiseerd in producten voor de horeca, die aanzienlijke schade oplopen door de coronacrisis kunnen zich vanaf vandaag alvast melden bij RVO. De regeling kan pas definitief worden vastgesteld na goedkeuring door de Europese Commissie. Met het oog op de snelheid kunnen ondernemers zich vooruitlopend op de goedkeuring wel alvast aanmelden.

Het gaat om bedrijven die dit voorjaar te maken hebben met acute vraaguitval van bederfelijke producten, terwijl de kosten doorlopen. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) kondigde eerder al aan 600 miljoen extra beschikbaar te stellen voor de sierteeltsector en voedingstuinbouw.
Ondernemers binnen deze sectoren die door de coronacrisis tussen 12 maart en 11 juni 2020 meer dan 30% aan omzet mislopen, kunnen voor 70% van de omzetderving voor een aanzienlijk deel compensatie aanvragen.

Lees meer bij Glastuinbouw Nederland

Exportgerichte sectoren zoals sierteelt voelen de pijn

Hoewel in de fruit- en groenteteelt sprake blijkt te zijn van een kleine tot geen krimp, zorgt het coronavirus voor een ongekende klap voor de sierteelt. De sector zet circa 7 miljard euro per jaar om, waarvan ruim 6 miljard voor export. Verreweg het grootste deel van de Nederlandse snijbloemen, bollen en planten gaat naar het buitenland. Door de sterk verminderde export daalt de omzet. Ook binnen de landsgrenzen is er vraaguitval door minder feesten, recepties en evenementen. Voor personeel in de sierteelt is er beduidend minder werk. Met name flexibele arbeidskrachten worden geraakt.

Lees verder over de impact van de crisis op de werkgelegenheid bij het UWV (PDF)

Publicatiedatum: