Minister: "Telers kunnen vanaf vandaag aanvraag indienen"

In een nieuwe brief van de Minister van LNV Carola Schouten informeert zij de Kamer over de stand van zaken in de land- en tuinbouw en visserij. Daarin zegt zij o.a. dat de regeling aangaande het verdelen van het Noodfonds van 650 miljoen euro momenteel ter goedkeuring bij de Europese Commissie ligt. "Gedupeerde ondernemingen en telers kunnen wel vanaf 7 mei 2020 bij RVO.nl alvast hun aanvraag indienen. Aanvragen worden na goedkeuring van de regeling door de Europese Commissie en publicatie in de Staatscourant afgehandeld."

Het lijvige schrijven handelt voorts over de situatie in de verschillende deelsectoren, heeft een geruststellende mededeling aangaande vermeende tekorten aan arbeid - dat valt alleszins mee -, doet plichtmatig een anderhalvemeterduit in het zakje en schetst tot slot een economisch scenario voor de toekomst.

Klik hier voor de brief.

 

Seizoenswerk is tijdbom onder anderhalvemetersamenleving

In Velp (Gelderland) zijn deze week 28 Roemeense seizoenarbeiders in quarantaine geplaatst. Van hen hebben er 26 het coronavirus onder de leden. Twee anderen hebben klachten. Zondag zijn ze met twee bussen door de politie opgehaald en nu verblijven ze in isolatie op een boot in de haven van Arnhem.

"Net nu het kabinet besloten heeft ons geleidelijk uit de lockdown te gaan bevrijden, wil ik niet de sfeer bederven", zo schrijft Roderick Veelo in een blog. "Maar arbeidsmigranten hebben eerder gezorgd voor nieuwe besmettingshaarden. In Singapore, waar de verspreiding van het virus aanvankelijk onder controle was, is het aantal besmettingen weer aan toenemen. Vooral onder de 1,4 miljoen seizoenswerkers, die thuis en op het werk onvoldoende afstand (kunnen) houden."

Voor het vliegverkeer in Europa geldt al weken code oranje, maar iedere dag landen er vier vliegtuigen uit Roemenië op Eindhoven Airport. Volgens een verslaggever van het Eindhovens Dagblad gaat het om chartervluchten van de Hongaarse budgetmaatschappij Wizz Air met Roemeense arbeidsmigranten.

In het reisadvies van de Nederlandse overheid staat, dat al het vliegverkeer tussen Roemenië en Nederland tot 15 mei is gestaakt. Maar Wizz Air vliegt gewoon vanuit Cluj-Napoca, een stad in het noordwesten van Roemenië.

De vraag naar seizoenswerkers is zo groot dat zij al tot de vitale beroepen behoren. Zo landen er elke dag een paar honderd Roemeense seizoensarbeiders op Eindhoven. Op verzoek van de Nederlandse asperge- tomaten- en komkommerkwekers. Ook wordt een groot deel van hen met bussen naar Duitse aspergetelers gebracht. Dat zijn soms busreizen van ruim 5 uur.

Lees verder bij RTLZ

Webinar procedure steunmaatregel van vrijdag 8 mei is vol

Door middel van het webinar Coronacrisis willen wij u graag zo snel en goed mogelijk informeren over de procedure van de steunmaatregel. De details van de maatregel zijn echter op dit moment nog niet helemaal bekend. Juist deze details willen wij tijdens het webinar aan u toelichten. Om die reden werd het webinar verplaatst naar vrjidag 8 mei, 12.30 uur.

Het maximum aantal aanmeldingen is inmiddels bereikt. Aanmelden is niet meer mogelijk. Degenen die graag de link ontvangen om na afloop het webinar terug te kijken, kunnen contact opnemen met Glastuinbouw Nederland, info@glastuinbouwnederland.nl, 085 003 64 00.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Ruim 1.300 bedrijven in landbouw ontvangen NOW-subsidie

Sinds de publicatie van de NOW-regeling op 6 april 2020 hebben bijna 115.000 bedrijven een aanvraag voor financiële steun ingediend. Ruim 1.300 aanvragen komen uit de sectoren landbouw, groenvoorziening en visserij. In de factsheet van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van 1 mei jl. wordt inzicht gegeven in de aanvragen en de betalingen per 30 april 2020.

1,7 miljoen werknemers
In totaal zijn er in genoemde periode 114.049 NOW-aanvragen ingediend bij het UWV, waarvan momenteel 103.737 aanvragen zijn toegekend. De overheid geeft daarmee een bijdrage in de loonkosten van maar liefst ruim 1,7 miljoen werknemers in Nederland. 88% van de werkgevers die een NOW-subsidie heeft ontvangen heeft 25 of minder werknemers in dienst. Er is nu 1,9 miljard euro aan voorschotten verstrekt. De sectoren horeca en catering, de detailhandel en de overige commerciële dienstverlening hebben het grootste aandeel in het aantal goedgekeurde aanvragen.

Passende loonkostenregeling voor seizoensbedrijven
LTO Nederland heeft al vanaf de ontwerpfase van de NOW aangegeven dat deze regeling geen soelaas biedt voor veel ondernemers in de land- en tuinbouw die juist in het voorjaar hun grootste omzet hebben. Zij zijn niet geholpen met de huidige NOW-regeling en de voorwaarden waarop de NOW-subsidie wordt berekend. Dit kan het beperkte aantal aanvragen vanuit de sector goed verklaren. Boeren en tuinders die voornamelijk in het voorjaar hun omzetpiek halen, voldoen in veel gevallen niet aan de criteria van de NOW-regeling. Op 15 april heeft het ministerie van LNV aanvullende steunmaatregelen voor de sector aangekondigd. Of hiermee de loonkostenproblematiek voldoende wordt ondervangen is onduidelijk. De voorwaarden van deze aanvullende steunmaatregelen worden op korte termijn gepubliceerd. LTO Nederland blijft het gesprek voeren met de Ministeries van SZW en LNV zodat de bedrijven met een seizoensomzet snel geholpen worden met een passende loonkostenregeling.

Bron: Werkgeverslijn land- en tuinbouw


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven