Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
rechter acht claim op collegateler 'onvoldoende onderbouwd'

Paprikateler kan fluiten naar 5 ton schadevergoeding van chrysantenbuurman

Tholen - Nog geen half jaar na de start van de paprikateelt honderd procent uitval door het tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV). Het overkwam een Gelderse paprikateler met vijf ton schade door het mislopen van de oogst tot gevolg. Dat bedrag wil de teler terug van de buurman, bouvardia- en chrysantenkweker, want de trips, die zou uit de open plantafvalbunker, een tripsenbroeinest, bij de buurman komen.

Over die vordering van goed vijf ton boog de rechter in de Rechtbank Gelderland zich op 8 april. De uitspraak werd afgelopen vrijdag gepubliceerd. 

Tevergeefs Orius
Eind november 2014 werd door de paprikateler een nieuwe teelt gestart. In maart 2015 werd vervolgens bij de buurman de open teeltbunker leeggehaald door een externe partij, zoals gebruikelijk. De afvalbunker van bourvardia- en chrysantenkweker ligt op 'enkele tientallen meters' van een van de twee kassen van de paprikateler. 

In die kas, 2,6 hectare, vielen vervolgens in april heel veel planten uit met TSWV. Uit rapporten van een teeltadviseur bleek dat de Orius, die was uitgezet, niet kon ontwikkelen en dat er dus moest worden gespoten om de virusdruk te verlagen. 

Tevergeefs, zo bleek, want in week 31 in 2015 was honderd procent van de planten in de achterste kas aangetast. De voorste kas bleef onaangetast, maar desalniettemin kwam de paprikateler tot een schadebedrag van ruim vijf ton, € 524.713,00 om precies te zijn.

Rekenfoutje
De paprikateler komt tot dat bedrag wijzend op de oogst per vierkante meter in de voorste kas (32,5 kilo paprika's per vierkante meter) vermenigvuldigd met de oppervlakte van de achterste kas, 26.750 vierkante meter. Er zou 869.375 kilo geoogst moeten kunnen worden, maar uiteindelijk kwam de opbrengst slechts op 276.000 kilo.

Met de middenprijs van 1,10 per kilo en het verschil tussen de verwachte oogst en de uiteindelijke oogst komt de teler uit op bijna zeven ton, waar na aftrek van door de verminderde oogst bespaarde arbeids- energie-, mest-, water- en afzetkosten er een nettoschade van ruim vijf ton overblijft. 

Onzorgvuldige buurman?
De rechtbank merkte op dat de paprikateler een kennelijke rekenfout heeft gemaakt nu 869.375 kg – 276.000 kilo niet 620.375 kilo maar 593.375 kilo oplevert. De rechter komt daarna met verder dezelfde uitgangspunten alsnog uit op € 495.012,78 netto schade.

Maar, naar dat bedrag kan de paprikateler als het aan de rechter ligt fluiten. De teler kan namelijk onvoldoende hard maken dat er onzorgvuldig met het teeltafval in de bunker is omgegaan. 

'Relatief vrij van trips' en innovatief
Tegen de tripsklachten van de paprikateler voerde de bouvardia- en chrysantenkweker aan dat het plantafval in de bunker het gevolg was van wortelrot door pythium. De kweker had veel uitval, maar dat kwam door een innovatieve wijze van bouvardia telen. Bovendien kon de kweker rapportages van ook hier een teeltadviseur aanhalen waaruit bleek dat de kweker in vergelijking met andere chrysantenkwekers 'relatief vrij van trips is geweest'. 

Geen keiharde regels
Daar er bovendien geen keiharde regels zijn over afvalbunkers en de omgang met teeltafval om op terug te vallen, acht de rechter de claim van de paprikateler gericht aan de buurman bourvardia- en chrysantenkweker 'onvoldoende onderbouwd.' Over een eventueel causaal verband, de hoogte van de schuld en de hoogte van de schade meende de rechter zich dan ook niet verder te hoeven buigen. 

De proceskosten aan de kant van de gedaagde buurmankweker, zo'n tienduizend euro, moet de paprikateler vergoeden. 

Indexfoto: Wageningen UR

Bekijk hier de hele uitspraak.