Tulpdoop onderstreept waardering Engelandvaarders

Op Bevrijdingsdag 5 mei jl. heeft voorzitter Jaap Rosen Jacobson namens Museum Engelandvaarders als eerbetoon aan alle Engelandvaarders een nieuwe tulp gedoopt bij het museum in Noordwijk.

Het is dan ook geen verrassing dat deze tulp de naam “De Engelandvaarder” draagt. Jaap: “Wij zijn zoveel dank verschuldigd aan alle Engelandvaarders waarvan velen de hoogste prijs hebben moeten betalen en willen hen ook op deze manier eren, juist in dit bijzondere jaar van 75 jaar bevrijding.”

De tulpdoop vond, gezien de huidige omstandigheden, in een klein comité plaats. De burgemeester van Gemeente Noordwijk, Wendy Verkleij, was aanwezig om dit heuglijke feit mee te vieren. “Ik vind het een hele eer dat ik als burgemeester van Noordwijk aanwezig was bij deze officiële tulpdoop omdat we dit jaar 75 jaar vrijheid vieren. Een bijzonder moment waar we in deze onwerkelijke tijden toch op gepaste wijze bij stil willen staan. Bloemen horen bij onze bloemrijke gemeente. En met deze prachtige oranje tulp ‘De Engelandvaarder’ eren we de mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten om vanuit Engeland te strijden. “Opdat we nooit vergeten,” aldus burgemeester van Noordwijk, Wendy Verkleij.

Kenmerken
De oranje kleur staat symbool voor Nederland en deze Triumph tulp, die 25 jaar geleden is gekruist, heeft een zeer stevig openstaand blad, is donker van kleur en de bloemvorm is rond met een geel hart. Dat is wat deze tulp zo uniek en bijzonder maakt. Museum Engelandvaarders heeft het initiatief genomen deze tulp te laten registreren bij de KAVB (De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur). Ligthart Bloembollen uit Den Helder is de kweker van deze speciale tulp.

75 jaar vrijheid
Door de komst van het coronavirus zijn vele activiteiten rond 75 jaar bevrijding geannuleerd. Juist in deze periode is het van groot belang om onze oorlogsslachtoffers én onze vrijheid te herdenken en te vieren. Immers geeft de tulp hoop en troost en draagt deze tulpdoop bij aan de waardering van onze helden. We mogen ze nooit en te nimmer vergeten. Door middel van deze tulp blijven de herinneringen aan onze Engelandvaarders altijd levend.

Museum Engelandvaarders
In Museum Engelandvaarders ontdek en beleef je op een interactieve manier hoe mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voortzetten.

Honderden vertrokken in nauwelijks zeewaardige bootjes. Sommigen zelfs in een kano. Velen verdronken op zee of werden tijdens de voorbereiding gearresteerd, gevangen gezet of doodgeschoten. Anderen maakten barre tochten over land, via België, Frankrijk, Spanje, Portugal en zelfs Rusland. Ruim 2.000 Nederlanders kwamen, na veel moeilijkheden te hebben overwonnen, in Engeland aan en leverden vervolgens een bijdrage aan de bevrijding van Europa.

Kijk voor meer informatie op www.museumengelandvaarders.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven