Eerste Bulgaars-Nederlandse Serdika tulpen in bloei

Op een kille dag eind november, net voor de Bulgaarse winter echt begint, zijn in het park naast het parlement in het centrum van Sofia een aantal bijzondere tulpen geplant. Sinds vorige week kunnen de inwoners van Sofia genieten van de bloei van deze vriendschapstulp, genaamd Serdika. De tulp staat voor een duurzame vriendschap en samenwerkingsverband tussen Nederland en Bulgarije. Het is ontwikkeld als een geschenk aan Bulgarije ter gelegenheid van 110 jaar diplomatieke betrekkingen die de twee landen in 2019 vierden.


Foto: Nederlandse ambassade in Bulgarije

Ligthart Bloembollen in Den Helder ontwikkelde de tulp en registreerde deze op verzoek van de ambassade in Sofia. "Ik wilde dat de tulp de kleuren van de Bulgaarse vlag zou vertegenwoordigen. Gelukkig is het niet al te moeilijk om een tulp in wit, groen en rood te maken," vertelt ambassadeur Bea ten Tusscher .

"De naam was echter iets uitdagender: de Royal General Bulb Growers' Association houdt alle tulpenrassen nauwgezet in de gaten en heeft strenge richtlijnen. We noemden de tulp Serdika naar de oude Romeinse naam van de stad Sofia. Het verwijst naar de lange Europese geschiedenis die we delen met Bulgarije. Deze geschiedenis ligt aan de basis van onze relatie als EU-leden en NAVO-bondgenoten."

Vorig jaar al gaf de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok de tulp symbolisch als diplomatiek geschenk aan vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken mevrouw Ekaterina Zaharieva tijdens zijn werkbezoek aan Sofia op 6 juni. De daadwerkelijke aanplant van de tulp moest echter, in overeenstemming met de seizoenen, wachten tot die koude novemberochtend, toen minister Zaharieva, burgemeester van Sofia mevrouw Yordana Fandakova en ambassadeur Ten Tusscher de tulp plantten in het recentelijk gerenoveerde park tussen het parlement en de universiteit van Sofia.


Foto: Nederlandse ambassade in Bulgarije

Nu de winter eindelijk plaats heeft gemaakt voor prachtig lenteweer, is het resultaat van hun werk voor iedereen zichtbaar. "Ik ben blij dat de inwoners van Sofia eindelijk van de tulpen kunnen genieten." Het voelt als een gelukkig toeval dat net nu de Serdika tulpen in bloei staan, de Bulgaarse regering heeft besloten om de parken te heropenen op 27 april, Koningsdag, de nationale dag van Nederland."

En voor degenen die hun eigen Serdika tulpen wat dichter bij huis willen hebben, is er goed nieuws. Ambassadeur Ten Tusscher: "Ligthart Bloembollen heeft ons verzekerd dat er nog veel meer bollen op voorraad zijn en beschikbaar voor de verkoop."

Bron: agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven