Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Modelovereenkomst nieuwe definitie exporteur gepubliceerd

De Douane heeft in 2019 besloten dat de exporteur, zoals die in de douaneaangifte vermeld wordt, in de Europese Unie (EU) gevestigd moet zijn. Om goed voorbereid te zijn op de daadwerkelijke inwerkingtreding van de nieuwe definitie hebben evofenedex en FENEX een nieuwe modelovereenkomst ontwikkeld om de vertegenwoordiging als exporteur in orde te maken.

Door de coronacrisis is de strikte toepassing van de nieuwe definitie van het begrip ‘exporteur’ uitgesteld. Hierdoor is het voorlopig, ook na 1 april 2020, toegestaan in vak 2 (Afzender/Exporteur) van de uitvoeraangifte een niet in de EU gevestigde exporteur te vermelden. Dit wordt toegestaan tot de vijftiende dag van de maand volgende op de maand waarin de kabinetsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus eindigen. Het is dus zaak dat bedrijven voor het verstrijken van de deadline van het uitstel, een nieuwe overeenkomst met hun expediteur zijn overeengekomen.

Nederlands en Engels
Om dit in orde te maken, heeft Evofenedex een toelichting en twee modelovereenkomsten opgesteld: een tweepartijenovereenkomst (opdrachtgever en expediteur) en een driepartijenovereenkomst (koper, verkoper en expediteur). Beide overeenkomsten zijn zowel in het Nederlands als Engels beschikbaar.

Modelovereenkomsten voor EXW-verkoop buiten EU
Deze modelovereenkomsten zijn relevant voor bedrijven die onder de ICC Incoterms 2020-regel Ex Works (EXW) verkopen aan klanten die niet in de EU gevestigd zijn. Hierdoor wordt het noodzakelijk in de aangifte een andere partij als exporteur te vermelden. Bijvoorbeeld de Nederlandse verkoper, de expediteur of zelfs de transporteur. Maak bij een EXW-verkoop daarom tijdig afspraken over het doen van de uitvoeraangifte.

Bron: Evofenedex

 

Publicatiedatum: