Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Omzetcijfers RFH over april illustreren crisis

Tholen - De omzetcijfers van Royal FloraHolland (RFH) over april zijn, t.o.v. dezelfde maand vorig jaar, something else. Dat behoeft geen betoog.

In de snijbloemen daalde de omzet met 39%. Het aantal verkochte stuks daalde met 26,6%, de gemiddelde prijs viel 16,9% lager uit. Er zijn praktisch geen plussen, de minnen variëren van heftig tot nog veel heftiger, met als dieptepunt de troschrysant. Hier daalde de omzet met 62,5%, daalde het aantal verkochte stuks met 31,7%, en werd een gemiddelde prijs genoteerd van 15 cent, ruim 45% lager dan in april vorig jaar.

In de kamerplanten daalde de omzet met 42,8%. Het aantal verkochte stuks daalde met 38%, de gemiddelde prijs viel 7,7% lager uit. De phalaenopsis, de grootste subgroep, dook daar qua omzet nog weer onder: -45,7%, tegen 1/3 minder stuks en een 15,8% lagere prijs. Voor zij die het zien willen, is de niet bijzonder spectaculair gedaalde middenprijs een positief puntje. De verscherpte aanvoerreguleringen lijken hier meer effect gesorteerd te hebben dan in de snijbloemen.

In de tuinplanten tot slot zijn de cijfers, in positieve zin, het minst spectaculair. Tuincentra en bouwmarkten zijn blijven verkopen, het weer zat mee, mensen zitten thuis en nemen de tuin onder handen. De totale omzet, het aantal verkochte stuks en zelfs de gemiddelde prijs waren nagenoeg gelijk aan vorig jaar. De meest spectaculaire uitschieter is positief. Er werden 20% meer groentenplanten verkocht voor bijna 7% meer.

NB. De veiling zelf hecht eraan toe te lichten, dat bij de interpretatie van de cijfers voorzichtigheid betracht moet worden. “De cijfers betreffen vanzelfsprekend gemiddelden. Er is momenteel sprake van zeker 2200 zwaar getroffen kwekers. De cijfers brengen dat niet altijd tot uitdrukking. Zowel tussen productgroepen als binnen productgroepen kunnen de verschillen groot zijn."

Allicht ten overvloede is het ook belangrijk te vermelden dat het hier omzetcijfers van FloraHolland betreft. Weliswaar wordt een groot gedeelte van alle product via de veiling verhandeld (klok dan wel bemiddeld), maar niet alle stromen zijn erin vertegenwoordigd.