Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met spuitlans op wieltjes ook bij windkracht 5 krijten en coaten met een goed resultaat

Tholen - Je zou het de rode draad in de innovaties van Willem Poppe kunnen noemen: de fiets. Waar hij al eens een krijtfiets ontwikkelde om al fietsend de kas te krijten, is nu een spuitlans op wieltjes van het formaat kinderfiets waarmee hij met zijn bedrijf Helderglas telers een efficiƫntie- en verduurzamingsslag wil laten maken bij het noodzakelijk kwaad dat krijten en/of coaten is.

Egaal
Met het systeem, een spuitlans bevestigd op wieltjes waarmee de teler of loonwerker al lopend door de kasgoot het dek gelijkmatig kan bespuiten, krijgt de teler een gelijkmatige laag krijt of coating op het kasdek. Aan de lans zitten aan beide kanten van de goot een tiental nozzles. "Het is, denk ik, ongeveer even snel als werken met een spuitpistool, al krijt je met mijn uitvinding wel twee kanten van de kap tegelijk. De grootste winst zit hem volgens mij echter in de egale krijt- of coatinglaag die je krijgt en veel minder verspilling."

Emmers besparen
Dat laatste kost de teler volgens Willem heel wat emmers krijt. "Volgens mijn berekeningen kan het oplopen tot wel dertig procent, maar net zo goed belangrijk is dat het duurzamer is omdat het krijt of de coating niet in de sloot, in de berm of op de goot zelf terechtkomt." 

Genoeg handwerk
Als advocaat van de duivel is het niet moeilijk om aan te voeren dat tegenwoordig het krijten steeds vaker mechanisch gaat, maar daar denkt Willem toch anders over. "Bij veel kassen is vanwege omvang, gootkwaliteit of ligging van de kas geautomatiseerd krijten niet mogelijk. Er zijn nog zat kassen die met de hand worden gekrijt of gecoat en in het buitenland is dat zeker niet anders, misschien zelfs nog meer."

Ook bij windkracht 5
Bijkomend voordeel van het met een spuitlans op kleine wieltjes door de goot rijden is dat de afstand tussen de lans en het dek kleiner is dan wanneer een loonwerker of teler zelf het spuitpistool ter hand neemt. "Er verwaait veel minder, ook bij windkracht 5 krijg je dus een goed resultaat."

Voor meer informatie:
Helderglas
www.helderglas.nl 
+31 6 19517384
willempoppe@gmail.com