duurzame samenwerking Kreuwel Plastics & Telermaat

Geen Greenwashing maar KIWA

Tholen - “Toen acht jaar geleden de eerste berichten over de plastic soep in het nieuws kwamen, riep ik al dat het belangrijk was om kenbaar te maken dat wij, als bedrijf en als sector, dit probleem serieus nemen. Wie dat goed heeft opgepakt, is Kreuwel.”

Dat vertelt Jeroen Fase, directeur Telermaat, dat potten en andere tuinbouwbenodigdheden aan m.n. de boomkwekerij en de aardbeienteelt levert. Sinds jaar en dag is men dealer van Kreuwel Plastics, een fabrikant die zich erop laat voorstaan alle potten te vervaardigen uit 100% gerecycled materiaal.

KIWA
Om dit naar de buitenwereld te communiceren, houdt Luc Snijder, bij het bedrijf o.a. verantwoordelijk voor certificeringen, niet van half werk. Naast de Cyclos certificering, die onder collega bedrijven tamelijk gebruikelijk is, heeft hij ervoor gezorgd dat men zich, als eerste in de branche, Kiwa gecertificeerd mag noemen.

“Je moet”, vertelt Luc, “kijken naar het hele proces, en niet alleen af en toe een monster opsturen. Kiwa komt fysiek langs, doorloopt met jou het hele productieproces en trekt al jouw leveranciers na. Daarbovenop moet je voor de jaarlijkse controle elke twee weken een monster opslaan van alle producten die je maakt. Met het monster moet je ook een foto laten zien van de meting met het infrarood meetapparaat. Van álle kleuren, want alle materiaal moet uit het afval te filteren zijn.”

Er wordt kortom gekeken of het cirkeltje echt rond is, en, beaamt Jeroen, je bent gedwongen het proces aan te passen als het ergens schuurt.

"PCR is Greenwashing"
“Maar”, hecht Jeroen eraan toe te voegen, “dat hele Post Consumer Resin (PCR) verhaal is een wassen neus. Mijn vader begon dit bedrijf in 1988 en overal waar hij kwam nam hij oude potten mee terug. Veel werd hergebruikt. Sinds die tijd is het aandeel herbruik afgenomen t.o.v. het aandeel recycling, maar dat maakt in wezen geen verschil. Als gerecyclede potten worden hergebruikt, is het cirkeltje evengoed rond. Daarom moet je een slag om te arm houden wanneer men begint over PCR. Het is een vorm van Greenwashing, een marketingverhaal dat, denk ik, de wereld in geholpen is door een aantal grote partijen die er mooie sier mee willen maken.”

Kiwa ‘ontmaskert’ dit verhaal door naar de hele keten te kijken. “Bovendien is men in meer dan 50 landen actief”, besluit Luc, “en in verschillende andere sectoren, waarin recycling ook steeds belangrijker wordt, is deze certificering bekend. Het is voor ons daarom winst dat we ons hierbij hebben kunnen aansluiten.”

Voor meer informatie:
Kreuwel Plastics
Konigweg 1
7602 CX Almelo
T: +31(0)546 - 82 57 57
E: info@kreuwel.com 
www.kreuwel.com

 

Telermaat
Zijde 135, 2771 EV Boskoop
T: 088 45 00 400
E: info@telermaat.nl
www.telermaat.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven