Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO roept op 'oneerlijke handelspraktijken' te (blijven) melden

Bij LTO Nederland komen uit meerdere sectoren weer vaker meldingen binnen over oneerlijke handelspraktijken door bepaalde afnemers. De rampzalige situatie in de markten lijkt hiervoor aanleiding te geven ondanks diverse oproepen (zowel vanuit de brancheorganisaties als van elders) om netjes te blijven handelen mét elkaar. 

Het gaat hierbij volgens LTO met name om het eenzijdig wijzigen van lopende leveringsafspraken. Zonder overleg met de andere partij worden na het aangaan van de overeenkomst de gemaakte leveringsafspraken gewijzigd.

Te denken valt aan eenzijdig doorgevoerde prijsverlagingen, afbestellingen, on-hold zetten van orders die eerder zijn toegezegd, overschrijding van de betalingstermijn en/of eenzijdig aanpassen van de leverings- en kwaliteitseisen.

Eind 2018 is in Europees verband wetgeving tegen oneerlijke handelspraktijken in de land- en tuinbouw (AGF en sierteelt) tot stand gekomen. Invoering van die wetgeving voor de Europese lidstaten is gaande. 

Ondertussen roept LTO op om misstanden momenteel te melden. LTO zal die ervaringen anoniem bundelen en met de Autoriteit Consument en Markt bespreken. 

Waar melden?
Klachten of voorbeelden zijn laagdrempelig anoniem of onder uw eigen naam te melden bij Klaas Johan Osinga via  kjosinga@lto.nl of (0)610586047 of Anneke van Dijk, via avdijk@lto.nl of 06 11365628

U kunt uw tuinbouw gerelateerde klachten of voorbeelden ook melden bij Greenports Nederland, info@greenports-nederland.nl. Ten slotte kunt u oneerlijke handelspraktijken ook rechtstreeks bij de ACM melden.

Publicatiedatum: