Taskforce Logistiek: aanvoer van stek uit Afrika gaat gewoon door

Ondanks de coronacrisis die ook in Afrika woedt, slagen vermeerderingsbedrijven met stekproductie in bijvoorbeeld Oeganda en Zuid-Afrika er nog steeds in hun stekgoed naar Nederland te krijgen. Voorlopig hoeven telers van chrysant en alstroemeria, die grotendeels afhankelijk zijn van stek uit Afrika, zich daarom geen zorgen te maken, zo hebben vermeerderaars de Taskforce Logistiek laten weten.
 
Op dit moment hanteren Oeganda en Zuid-Afrika een lockdown, terwijl ook in andere Afrikaanse landen beperkingen gelden in verband met corona. Vermeerderaars van stek in genoemde landen beschikken, ondanks de geldende beperkingen, nog over voldoende personeel op de farms om aan de vraag te kunnen voldoen. Er zijn weliswaar minder medewerkers op de bedrijven aanwezig, maar daartegenover staat dat de vraag naar stek vanuit Nederland door de coronacrisis ook iets kleiner is geworden.

Luchtvracht duurder
Het regelen van luchttransport van stek naar Europa is door het uitvallen van passagiersvliegtuigen veel lastiger geworden. Ging stek tot voor kort vaak mee in het bagageruim van passagiersvliegtuigen, nu moet dat transport per vrachtvliegtuig gebeuren. Het aanbod aan vrachtvluchten is echter veel kleiner én flink duurder. Tot nu toe lukt het expediteurs echter nog om dagelijks met veel kunst en vliegwerk geschikte luchtverbindingen te regelen. In sommige gevallen gaan stekken echter niet meer via de kortste route naar Europa, terwijl er soms ook sprake is van lange wachttijden op vliegvelden.
Levering van stek uit Afrika gaat echter nog steeds door. De Taskforce Logistiek, onderdeel van het Corona Crisisteam Tuinbouw, volgt de ontwikkelingen op de voet en onderneemt actie waar dat kan. Zo is het probleem van de afgenomen luchtvrachtcapaciteit al aangekaart bij de Nederlandse overheid.

Taskforce Logistiek
In de Taskforce Logistiek zitten onder andere vertegenwoordigers van Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland, Plantum, Greenports Nederland, de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, logistieke (branche)organisaties en ministeries. Het team houdt de situatie rond het transport van tuinbouw- en toeleveringsproducten dagelijks in de gaten. Ook het vervoer van seizoenwerkers heeft de aandacht, evenals de omstandigheden aan de grenzen.

bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven