Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Coronacrisis: landenupdates

Met het oog op de continu veranderende marktsituatie houdt Royal FloraHolland de ontwikkelingen rondom het coronavirus goed in de gaten. De jongste bevindingen (update is van gisteren, donderdag 2 april 2020).

Brazilië:
De import en export van landbouwproducten gaat gewoon door. Producten uit Nederland zoals bollen, stekken, uien, pootaardappelen en substraat blijven normaal komen. De markt voor bloemen is echter ingestort, waardoor kwekers in Holambra hun producten niet meer naar de veiling sturen maar ter plekke vernietigen. De invoer voor dit pootseizoen verloopt vooralsnog boven verwachting.

(Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV 01-04-2020)

Denemarken:
Op dit moment zijn er bloemen en planten ter waarde van DKK 800 mln. (meer dan €100 mln.) klaar voor verkoop en export en een groot deel daarvan zal, als de export onmogelijk is, hun waarde snel verliezen. Minister Kollerup (Industry, Business and Financial Affairs) meent dat er een vergoeding kan worden gegeven voor het verlies van de sierteeltproducten die niet afgezet kunnen worden vanwege de Corona crisis. Minister Kollerup heeft gezegd dat bloemen vergelijkbaar zijn met bederfelijke levensmiddelen.

(Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV 01-04-2020)

Ethiopië:

Ook buiten Addis Abeba zijn de eerste officiële besmettingen vastgesteld. Als reactie daarop hebben verschillende regio's hun grenzen met andere regio's gesloten voor personenvervoer. Het gaat hier o.a. om de regio's Amhara, SNNP, Oromia en Tigray. Steeds meer steden verscherpen hun maatregelen. Vooralsnog is vrij vervoer van goederen nog steeds toegestaan. De verkiezingen die gepland stonden voor 29 augustus zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld.

(Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV 01-04-2020)

Frankrijk:

Het departement Maine-et-Loire ontwikkelt een herstelplan voor kleine en middelgrote bedrijven in de tuinbouwsector die zwaar getroffen zijn. De pandemie valt samen met de tijd van het jaar wanneer de productie zijn hoogtepunt bereikt. Oogsten kunnen niet plaatsvinden door gebrek aan mankracht en bestellingen worden de een na de ander geannuleerd. Gevolg is dat minimaal 80% van de productie wordt weggegooid. Honderden banen worden bedreigd.

(Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV 02-04-2020)

Kenia:

Het Keniaanse Bloemenbureau heeft een Track-pass voor kwekers geregeld, zodat ze tijdens de avondklok bloemen naar het vliegveld kunnen vervoeren.

(Bron: Royal FloraHolland 31-03-2020)

Kenia behoort tot de landen die mogen profiteren van een noodfonds van $ 3 miljard dat deze week is opgezet door de African Export Import Bank (Afreximbank).

(Bron: Floral Daily 31-03-2020)

Verenigd Koninkrijk:

De Horticultural Trades Association (HTA) roept de regering op om getroffen Britse telers te ondersteunen met een financiële steunregeling. Voor degene die kunnen blijven bestaan zijn er lange termijn problemen aangezien telers mogelijk geen tijd hebben om oogst van volgend jaar te planten. Dit zal een grote impact hebben op beschikbaarheid van Brits geteelde seizoensplanten en bloemen voor hele handel (inclusief retail). Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus wordt geschat dat de waarde van de verloren plantverkopen in het VK eind juni £ 687 miljoen zal bedragen en, als deze aanhoudt, eind december £ 1,2 miljard.

(Bron: Independent 01-04-2020)

De Horticultural Trades Association (HTA) kijkt zelfs al verder vooruit en wil zich hard maken voor een gedeeltelijke heropening van tuincentra, waarbij dan maatregelen m.b.t. social distancing zouden moeten worden ingevoerd zoals dat ook in supermarkten is gebeurd.

(Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV 02-04-2020)

Tony Joyner, de eigenaar van tuincentrum Plants Galore in Exeter is open gegaan onder het mom dat zij een hardware store zouden zijn en dus volgens de regeling open mogen zijn. De eigenaar die gesommeerd is om te sluiten opent dus toch zijn deuren. Hij denkt zelfs erover na om juridische stappen te ondernemen tegen de plaatselijke autoriteiten. Het wordt door hem niet eerlijk en consistent ervaren dat supermarkten en andere winkelketens wel open mogen blijven en dan ook niet-essentiële producten mogen blijven verkopen zoals bloemen en planten.

(Bron: Metro 01-04-2020)

Het Verenigd Koninkrijk stelt voorlopig de uitrol uit van het 1%-controleregime op laag-risico plantaardige producten uit derde landen, een vereiste onder de nieuwe Plantgezondheids- en Controleverordeningen van de EU. Deze zendingen kunnen daardoor het VK binnen blijven komen zonder daar aan fytosanitaire inspecties te worden onderworpen.

(Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV 02-04-2020)

Zwitserland:

Het kanton Freiburg heeft de verkoop ter plaatse van zaden, zaaiingen en potgrond, onder bepaalde voorwaarden, toegestaan. Met deze nieuwe maatregel wordt beantwoord aan de dringende behoefte van de bevolking. De klanten kunnen bestelde goederen ophalen, maar ze moeten in hun voertuigen blijven. Ze zijn niet toegestaan in een bloemenwinkel of in kassen. De verkoop van ander tuinmateriaal blijft verboden.

(Bron: Website Staat Freiburg 01-04-2020)

Jardin Suisse, de branchevereniging van tuiniers in Zwitserland, verwacht een verlies van 40 tot 60 miljoen CHF voor de productiebedrijven die ongeveer 10.000 mensen in dienst hebben. Deze zijn actief bij ongeveer 100 grote producenten en 600 dorpskwekerijen. 'Zonder extra steun zou de helft van alle bedrijven moeten sluiten', geeft Jardin Suisse aan richting Staatssecretariaat voor Economische Zaken. De dorpskwekerijen zijn iets beter af. Ze kunnen hun planten in ieder geval gedeeltelijk bij de klant thuis afleveren of een klein ophaalstation opzetten. Dit is voor grote productiebedrijven, met grote distributeurs, niet haalbaar.

(Bron: Neue Zürcher Zeitung 01-04-2020)

Publicatiedatum: