Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
halvering vondsten in roos, verdubbeling in citrus

Minder vondsten Afrikaanse fruitmot door KCB in 2019

Tholen - In 2019 is door het Kwaliteits Controle Bureau 127 keer Afrikaanse fruitmot (AFM) aangetroffen tijdens fytosanitaire importinspecties. Een daling van het aantal vondsten t.o.v. 2018, toen de mot in alle verschijningsvormen 159 werd aangetroffen. Het aantal vondsten in roos, is in 2019 daarbij opvallend genoeg gehalveerd.

Helemaal opvallend, daar afgelopen zomer er na publicaties in landelijke media ophef ontstond over een 'vermeend groot gevaar voor telers'. Diverse tuinbouwinstanties nuanceerden niet snel daarna die berichtgeving op basis van 'onjuiste interpretatie van de cijfers' en naar nu blijkt terecht. Het aantal vondsten in roos is gehalveerd (naar 69), terwijl afgelopen jaar het aantal inspecties werd opgeschroefd. 

Dit alles neemt niet weg dat er geen 'gevaar' meer is, al kan de mot geen kwaad voor de mens. In citrus verdubbelde in 2019 het aantal vondsten wel (tot 23). Daarnaast werd tienmaal een vondst gedaan in capsicum. Alertheid is blijf dus wel geboden, maar dat was ook de conclusie van alle instanties afgelopen zomer ten tijde van de ophef.

Zestien keer koudebehandeling, zestien keer succesvol
In 2019 is voor het eerst toegestaan dat vanwege een AFM-vondst geblokkeerde zendingen citrusvruchten mochten worden behandeld met een koudebehandeling van 26 dagen bij minus 0,55 °C. Door deze behandeling worden eventuele aanwezige Afrikaanse Fruitmotten gedood.

De koudebehandeling is zestien keer toegepast. Na afloop van de behandeling zijn de zendingen opnieuw geïnspecteerd. In alle gevallen bleek de behandeling succesvol en konden de zendingen alsnog worden vrijgegeven voor het interne EU-verkeer.

Voor meer informatie:
Kwaliteits-Controle-Bureau  
www.kcb.nl
kcb@kcb.nl