Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gewas vertragen in afwachting van betere tijden

Door de coronacrisis is de markt voor sierteeltproducten erg ver ingezakt. Veel telers hebben vragen over het afremmen van het gewas om de productie te verlagen of op te schuiven, maar hoe doe je dat precies? Mardenkro deelt tips.

Het gaat eigenlijk tegen de natuur van de teler in om groei te remmen. Normaal wordt er gestreefd naar productie- en kwaliteitsverhoging en een efficiƫnte teeltduur. Maar onder de huidige omstandigheden moet men juist andersom denken: de klimaatfactoren op een andere manier benaderen om het moment van productie te verlaten. Het gaat om licht, temperatuur, CO2, water en bemesting.


Kassen met dikkere coatinglagen

Lagere kastemperatuur
Bij korte teelten, zoals chrysant, zal het beter zijn een teeltronde over te slaan. Bij langer durende teelten gaat het in de eerste plaats om een lager licht- en temperatuurniveau. De temperatuur bepaalt in sterke mate de snelheid van ontwikkeling. Het is daarmee eigenlijk het belangrijkste instrument om de productiedatum op te schuiven. In deze tijd is het nog mogelijk om gebruik te maken van de lage buitentemperatuur om de kastemperatuur omlaag te krijgen. Daarbij horen minimaal stoken en een hittewerende coating op het kasdek.

Balans houden
Wel moet er altijd een balans tussen temperatuur en licht blijven. Een lage temperatuur bij relatief veel licht geeft een zwaar, gedrongen, stug gewas. Dat komt omdat de fotosynthese onafhankelijk van het temperatuurniveau doorgaat. Dus om de gewasgroei te vertragen en een enigszins normaal gewas over te houden, moet het lichtniveau echt omlaag. Dat is mogelijk door assimilatiebelichting uit te schakelen en het kasdek eerder en zwaarder te coaten. Verder moeten CO2-dosering, watergift en bemesting aangepast worden aan het lagere productieniveau. Gevolg van dit alles is dat de groei afremt en de productie lager uitvalt.

Gericht coaten
Mardenkro en de loonwerkers die coatings opbrengen, krijgen veel vragen over vertraging van de teelt en mogelijk productieverlaging. In overleg met teeltadviseurs kiest elke teler zijn eigen strategie. Sommigen vervangen bijvoorbeeld ReduFuse door ReduFuse IR om de warmte uit de kas te houden. Bedrijven, die al ReduSol inzetten, brengen meer emmers op en vervroegen het tijdstip van opbrengen. Uw teeltadviseur is in deze moeilijke tijden de beste sparringpartner om tot ongebruikelijke keuzes te komen. Maar ook wij staan u graag bij met advies.

Voor meer informatie:
Mardenkro
sales@redusystems.com 
www.redusystems.nl

Publicatiedatum: