Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
en daar draait de Gemeente Pijnacker voor op

Kas niet slopen maar demonteren, dat scheelt nogal in de kosten

Tholen - Het hoort erbij: onteigening van glastuinbouwgrond en de kas daarna slopen. In Pijnacker liep zo'n proces, in ieder geval qua kosten volgens de gemeente, uit de hand, waardoor de Rechtbank Den Haag op 25 maart uitspraak moest doen. Resultaat? De Gemeente Pijnacker moet bijna 2,5 ton betalen.

In eerste instantie kwamen de teler en de gemeente overeen dat zo'n 3 hectare van een bedrijf van in totaal 4,5 hectare gesloopt moest gaan worden, al wilde de gemeente écht slopen en de teler 'demonteren'. Daartoe werden, zoals gebruikelijk, allerlei adviseurs in de hand genomen. 

Fors maar niet onredelijk
Nu uiteindelijk de kas niet is gedemonteerd (en (nog niet) aangeheeld) maar is gesloopt, is de gemeente van mening dat er 'niet redelijke', 'buitensporige' kosten zijn gemaakt. Eerder bedong de gemeente vanwege sloop i.p.v. demontage al een korting bij de kassensloper. Ook volgens de rechtbank zijn de kosten soms 'fors', maar daarmee 'niet onredelijk' over het algemeen.

Wel is na nauwkeurige bestudering van de uren- en kostenregistratie besloten de kosten die de gemeente volgens de rechter moet betalen enigszins te verminderen. In totaal blijft echter alsnog bijna 2,5 ton aan kosten over.

Rechtbank gelooft in goede bedoelingen teler
Balen voor de gemeente die meende met een 'simpele onteigening van een verouderde tuinbouwkas die nog zuiver als beleggingsobject werd aangehouden' te maken te hebben. De gemeente voelde zich onder druk gezet en vermoedde dat de teler door aan te sturen op demontage een hogere schadeloosstelling hoopte los te peuteren.

Daar geloofde de rechtbank niet in. Inmiddels ontving de teler al een schadeloosstelling ter waarde van ruim 1,5 miljoen euro, waarbij de gemeente rechtstreeks goed 8 ton aan de Rabobank overmaakte gelet op hypotheek.

Een deel van het bedrijf bleef buiten de onteigening. Dat nog geen werk is gemaakt van aanheling vanwege door de teler aangehaalde familiaire omstandigheden is volgens de rechtbank te begrijpen. Begin dit jaar werd door de teler toegezegd alsnog tot aanhelen over te gaan.

Lees hier de hele uitspraak.