"nu op 70% minder aanbod, prijzen 20% lager"

Royal FloraHolland in de lead

Afgelopen maandag was op de klokken sprake van een voorzichtige verbetering. De totale (klok + direct) omzet kwam uit op 8,47 miljoen euro, een daling van 60,6% t.o.v. vorig jaar (vergelijking met maandag 1 april 2019). De totale omzet was op het hoogste niveau sinds dinsdag 18 maart. De klokomzet 3,15 miljoen. In totaal zijn ruim 13,7 miljoen stuks voor de klok aangevoerd. Van de aanvoer vandaag is 0,9% doorgedraaid (0,9% bij de snijbloemen, 2,8% bij de kamerplanten en 0,1% bij de tuinplanten). De doordraai is daarmee op het laagste niveau sinds het uitbreken van de coronacrisis.

Nieuwe aanvoerregeling
Omdat men ervan uitgaan dat de handel zich de komende maanden niet tot het normale niveau zal herstellen, is een aanvoerregulering uitgewerkt die kan meebewegen met de vraagontwikkeling per productgroep. Dagelijks wordt gemonitord welke en hoeveel bloemen en planten mogen worden aangevoerd op basis van de gemiddelde prijs, de doordraaipercentages en de marktsituatie. Als gevolg van gestegen prijzen en de verminderde doordraai worden de aanvoerpercentages per product waar kan ook weer opgeschroefd.

Minimum prijzen
Vanwege de actuele marktomstandigheden zijn de minimumprijzen voor een aantal productgroepen bijgesteld. Dat geldt voor Lisianthus, Snijhyacint, Gerbera, Freesia, Snij Cymbidium, Strelitzia en Pot-phaleanopsis. Daarnaast zijn er nog enkele aanvragen in behandeling/onderzoek.

70-20
Steven van Schilfgaarde was gisteren nog eens te gast op BNR, om nog eens de situatie in de sierteelt toe te lichten. Opgesomd vertelt hij ongeveer het volgende. De veiling zit nu op 70% minder dan normaal. Ruimtes zijn voor een groot deel parkeerplaatsen voor karren en fust. Prijzen liggen gemiddeld 20% lager dan normaal rond deze tijd, dus dat is redelijk. Meer aanvoeren tegen nog minder en zo een groter gedeelte van de productie aan een bestemming helpen is niet mogelijk, omdat dit proces de keten meer kost dan oplevert. De compensatiemaatregelen die nu genomen worden zijn goed en komen zeker tegemoet in de loonkosten, maar zijn tegelijk verre van toereikend omdat loonkosten maar een klein deel van de totale kosten van een kweker zijn. Een noodfonds is absoluut noodzakelijk en moet er zo snel mogelijk komen. Nu bedrijven redden is het garanderen van belastinginkomsten van morgen. En straks gaan we ervoor zorgen zo goed mogelijk weer uit de stratblokken te komen. Er moet dan productie zijn, enige voorraad, we moeten eventueel in korte tijd kunnen opschalen in de aanvoer, en we werken scenario's uit voor de marktsituatie van morgen.

Klik hier voor het item (Vanaf minuut 2 tot minuut 10)

Meer marktinformatie m.b.t. de cooperatie leest u hier.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven