Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
samenwerking Forever Plants en Koppert Biological Systems

"Stap voor stap naar de beste omgeving voor de plant"

Twintig jaar geleden was Forever Plants één van de eerste potplantenproducenten die overstapte op geïntegreerde gewasbescherming, zo weet Koppert Biological Systems. Om daarin succesvol te zijn, is de juiste aanpak belangrijk, zo heeft de onderneming ervaren. Anno 2020 is het ook essentieel dat de héle keten verduurzaamt en samenwerkt. "Alle schakels moeten de urgentie gaan voelen."

Mart van Holsteijn en consultant Marjolein van der Knaap. Forever Plants zoekt graag de vernieuwing op, in teelttechniek, gewasbescherming en voeding. (foto: Koppert Biological Systems ) 

Voor Mart van Holsteijn is het zonder meer duidelijk: het eindproduct wordt door de hele keten gemaakt. Als je streeft naar een beter eindproduct en een versterking van de concurrentiepositie, moeten alle schakels in de keten de samenwerking opzoeken en informatie delen. En dat kan nog wel wat beter.

Mart is sinds jaar en dag teeltmanager bij Forever Plants, het vier hectare grote potplantenbedrijf van de families Persoon in Honselersdijk. Rond 2000 stapte het bedrijf in het project Telen met Toekomst en nam het deel aan MPS. "Toen al was ons duidelijk dat we het met een uitsluitend chemische aanpak van plaaginsecten niet zouden gaan redden", blikt hij terug. "Dit bedrijf ging daarom als één van de eersten in de potplantensector aan de gang met IPM. Vooral in Ficus was het met de chemie al heel lastig: in dat gewas zitten de plaaginsecten over de hele plant. Wij konden met chemie alleen de bovenkant raken, maar natuurlijke vijanden zoeken in de hele plant naar plaaginsecten; zij hadden dus meer effect."

Vanaf dat begin werkt Forever Plants samen met Koppert. "De kwaliteit van de bestrijders was en is bij Koppert beter dan elders, de begeleiding is goed en de komst van de verblazer was een enorm pluspunt en bracht een ommekeer: het uitzetten kon opeens sneller en beter", legt Mart de keuze uit.

IPM en NatuGro
Forever Plants produceert de gewassen Ficus, Curcuma, Hibiscus, Dracaena en Yucca. In deze gewassen zijn spint, wittevlieg en bladluizen goed te beheersen met de combinatie van biologie en chemische correcties. De Californische trips is een ander verhaal. Dat is altijd zo geweest, maar sinds Yucca en Dracaena aan het assortiment zijn toegevoegd, is de druk van trips gestegen en vraagt het plaaginsect weer meer aandacht.

Forever Plants zet een scala aan maatregelen in: gaas in de ramen, de aaltjes Entonem en Capsanem, de bodemroofmijt Macro-Mite en, last but not least, Swirski-Mite. Op deze wijze houdt het bedrijf trips onder controle.

"In de Yucca's werken we inmiddels ook met NatuGro", vertelt Mart van Holsteijn. "Met behandelingen met de combinaties van Vitix en Vidi-Parva en Vidi-Terrum en Fortafol-D en met Vidi-Funda in de potgrond geven we het  gewas meer weerbaarheid mee. In het verleden was NatuGro qua arbeid nog te duur, maar sinds we een regenleiding hebben aangelegd, is het goed te doen. Vorig jaar hebben we de draad weer opgepakt. De gunstige effecten hebben we al samen met Koppert in proefjes vastgesteld: een beter wortelgestel, meer groeikracht, meer weerbaarheid en een meetbaar en substantieel lagere uitval."

Rammelen aan de deur
Forever Plants investeerde al vroeg in een Walking Plants System; het bedrijf zoekt graag de vernieuwing. Zo kijkt de onderneming naar de mogelijkheden van biologische bemesting. "Stap voor stap willen we naar de beste omgeving voor de plant", zegt Mart van Holsteijn.

Met NatuGro realiseert Forever Plants in de Yucca's een duidelijk fors lagere uitval. (foto: Koppert Biological Systems)

Forever Plants koopt veel jonge planten en halfproducten uit Zuid- en Midden-Amerika in. In de kwaliteit van dat uitgangsmateriaal zitten nog te veel verschillen, met name de kwaliteit van het wortelgestel kan sterk variëren. "Dat is nog een zwakke plek in het systeem. De leveranciers delen over het algemeen te weinig informatie. Dus wij rammelen dáár regelmatig hard aan de deur en wij hopen dat onze collega's in Nederland dat ook gaan doen. De leveranciers van uitgangsmateriaal moeten de urgentie gaan voelen. De schakels maken met zijn allen het eindproduct en hebben dus allemaal belang bij een nóg beter eindproduct en een goede concurrentiepositie. Goed internationaal samenwerken is dan zonder meer een noodzaak."

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
T: 010-5140444
www.koppert.com

Publicatiedatum: