Unique Botanica

Marco van de Koppel start eigen specialty kwekerij

Tholen - “Vandaag met vereende krachten de ingebruikname van mijn nieuwe kwekerij in #Obdam voorbereid.” Terwijl het lachen onze branche, althans voor even, toch echt vergaan is, is dit bericht van het soort dat je doet denken, ‘wacht, die zin lees ik nog eens’”.


Marco tussen zijn planten in de kas in Berkhout, met in de hand een van de fuchsia- en dwerg pelargonium planten.

Het zit ongeveer zo. Goed twee jaar geleden heeft Marco van de Koppel een bijzondere fuchsiacollectie over kunnen nemen. Jan Dekker, die inmiddels goed in de 80 is en bij wijze van hobby in ruim vier decennia meer dan 500 soorten bijeen vergaarde, deed hem van de hand en Marco, die een brede achtergrond heeft in onze sector en die een veronderstelde verschraling van het commerciële assortiment aan het hart gaat, kon dit buitenkansje niet aan zijn neus voorbij laten gaan. Niet dat hij er direct een bestemming voor had of om extra werk verlegen zat, maar wie weet wat hij er in de toekomst mee kon aanvatten.


Het gronddoek is gelegd

Zo zat hij dan plotseling met een grote partij bijzondere planten. Allereerst moesten die ergens staan, maar daar was gauw een oplossing voor gevonden. Marco huurde voor zijn bedrijf Horti Experience bij vermeerderingsbedrijf De Zonnebloem in De Kwakel een kantoorruimte en omdat deze nog een voormalig stekkasje leeg had staan, kon hij ze zolang daar wel kwijt.

Dit was een goede oplossing, maar niet ideaal. Zelf woont Marco in Obdam (nabij Alkmaar), hij werkt veel vanuit huis en De Kwakel is (zeker in pre-corona tijden) een eind rijden. Bovendien kon De Zonnebloem na verloop van tijd de ruimte toch zelf weer goed gebruiken.


Een paar voorbeelden van enkele bijzondere fuchsia variëteiten

En nu vallen er een aantal dingen samen. De collectie, die Marco inmiddels had uitgebreid tot meer dan 750 soorten, moest in korte tijd twee keer verhuizen. Eerst kwam het terecht in Berkhout, tegen Hoorn in West Friesland, waar Marco een klein tulpenkasje vond. De eigenaar, een zorgboerderij & paardenrusthuis, bleek in de loop van 2020 de door Marco gehuurde meters toch weer zelf nodig te hebben voor de huisvesting van de paarden, maar min of meer om de hoek, in het dorpje Obdam (Marco’s woonplaats), kwam op het zelfde moment een andere kas vrij. Deze was flink wat groter, ruim 2000 m2, in goede staat en verder helemaal naar smaak. En toen kwam de corona wat ook de uitvoering en voortgang van zijn projectmatige werkzaamheden vanuit zijn bedrijf Horti Experience vrij plotseling raakte en deed afnemen.


Coleus-variëteiten

“En toen dacht ik, wacht eens even. Ik heb een grote collectie bijzondere planten, inmiddels aangevuld met verschillende bijzondere coleus (siernetels) en dwergpelargonium, die je niet in het tuincentrum vindt en waar de grote veredelaars geen grote commerciële kansen in zien. Maar het zijn wél allemaal planten met een wow-factor en tegelijk zijn er overal in de wereld plantenliefhebbers, die altijd op zoek zijn naar botanische pareltjes. Daar is kortom een markt, waarom zou ik daar geen werk van maken?!”

Het eerste doel is dan ook het goed onderhouden van de moeder-stock, van alle variëteiten een paar planten, en op bestelling enkele stekken, al dan niet gecombineerd met uitgangsmateriaal van eenjarige zomerbloeiers waarmee de hobbykweker zelf zijn of haar hanging basket kan kweken, te gaan leveren. Ondertussen wil Marco de collectie verder ontwikkelen, een onderneming die, als je hem serieus opvat, een fulltime bezigheid op zich kan zijn. De kwekerij zelf heeft hij afgelopen weekend voorzien van gronddoek, er komen binnenkort tafels, de verwarming krijgt een upgrade en ook houdt hij een stukje vollegrond aan om daar bijzondere snijbloemen te gaan telen. “Een soort specialty kwekerij dus, met als klant de echte bloemen- en plantenfreak.”


De kas in Obdam

Unique Botanica
“Ik probeer van de nood een deugd te maken”, vertelt Marco. “Een merk en webshop had ik al, Unique Botanica, en dat ben ik nu aan het finetunen. Je moet online vindbaar zijn, maar laat dat nu net mijn vak zijn. Verschillende lijntjes heb ik al lopen, vooral met dank aan Jan, die in zijn lange fuchsiacarrière veel contacten heeft opgedaan en die ik deels heb kunnen overnemen. Verder ben ik geen teeltspecialist maar heb ik wel groene vingers doordat ik in de sector ben opgegroeid, een beetje gevoel heb ik er wel voor dus, en daarnaast heb ik in het verleden een eigen tuin- en belevingscentrum gehad waardoor ik ook zo’n beetje weet wat er in de markt te koop is en met welk type assortiment ik het verschil kan maken.”


Afgelopen zaterdag werd het gronddoek gelegd

En nu is het een kwestie van de schouders eronder, bij klanten in beeld komen, het moederplantenbestand goed onderhouden en de collectie stap voor stap verder uitbouwen. Dat hij morgen miljonair is, nee, zo’n vaart zal het vast niet lopen, maar het enthousiasme waarmee Marco het aanvliegt, geeft veel vertrouwen. Waar je dat misschien wel het meest op kunt baseren is op het gegeven dat Marco zelf niet het idee heeft iets bijzonders te doen. Tussen een hoop andere berichten door moffelde hij het nieuwtje op Facebook. “Ik kreeg toen veel leuke en verwonderde reacties en ook veel vragen. ‘Een nieuwe kwekerij joh, in deze tijd?!’ Maar zo had ik het zelf helemaal nog niet bekeken. Ik ben er eigenlijk al twee jaar mee bezig. Dat nu deze kas vrij kwam is een buitenkansje, dat ik nu minder werk heb door de crisis is een extra duwtje in de rug. Wat dat betreft is er geen sprake van timing, maar, zoals gezegd, van de nood een deugd maken. Maar hoe het ook zij, bij de pakken neerzitten, nee, dat is aan mij niet besteed.”

Voor meer informatie bezoekt u de website van Unique Botanica.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven