Enquête Treeport brengt geschatte schade boomkwekerij in beeld

Treeport heeft een enquête gehouden onder de leden om de te verwachte schade als gevolg van de genomen corona-maatregelen in te kunnen schatten. De vragen waren zodanig opgesteld dat deze aansluiten op enquêtes van andere organisaties. Daarmee zijn de resultaten direct bruikbaar voor de vertegenwoordigers aan de gesprekken die gaande zijn over beperking van de schade, schaderegelingen, schadefondsen etc.

Van de groep respondenten (32) levert vrijwel iedereen aan kwekerijen/collega’s, iets meer dan de helft via retailkanaal en een kwart aan de institutionele markt. Het percentage dat aan het buitenland levert is meer dan 90%, met in volgorde van verschijning: België, Duitsland, Polen, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk als meest genoemde landen.

40% verwacht op korte termijn een omzetdaling van minder dan 25%. Een omzetdaling van 25 tot 49% valt volgens iets meer dan een kwart van de groep te verwachten. De overige 25% vreest een omzetdaling tussen 50 en 100%.

Treeport heeft de leden een tweetal scenario’s voorgelegd, dit voor zowel het nog lopende leverseizoen als ook voor seizoen 2020/2021. Het eerste scenario houdt in dat de huidige maatregelen nog een tijd doorgezet zullen worden. Het tweede scenario gaat uit van het instellen van een volledige lockdown.

Bij het eerste scenario (huidige maatregelen), bedraagt het verwachte omzetverlies op korte termijn meer dan 5,5 miljoen euro. In geval van een lockdown wordt een omzetverlies gevreesd van meer dan 10 miljoen euro.

Over de gevolgen voor het aankomend seizoen is zowel in scenario 1 als 2 de balans ongeveer gelijk (53%/47% om 47%/53%). De absolute verwachting tussen beide scenario’s verschilt wel sterk. Bij enkel de huidige maatregelen is de verwachting bijna 3,5 miljoen euro aan lagere voorverkoop. Een volledige lockdown tempert de toekomstverwachting daarentegen met een omzetkrimp van ruim 8,5 miljoen euro.

Ook is gevraagd naar de toename van het risico op wanbetalingen. Hierbij geeft 60% aan wanbetalingen te verwachten. De respondenten verwachten bij het eerste scenario dat bijna 1,7 miljoen euro niet of erg laat betaald zal worden. Een bedrag dat volgens de verwachting bijna verdubbeld zal worden bij een lockdown.
 
De volledige resultaten van de enquête zijn met de Treeportleden gedeeld. Geïnteresseerden niet-leden kunnen een toelichting aanvragen via telefoonnummer 076-5995000, of per e-mail info@treeport.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven