Betere resultaten sortimentsvergelijking en benchmark Poinsettia 2019-2020

Net als in de jaren daarvoor was het voor individuele kwekers afgelopen seizoen weer mogelijk om de houdbaarheid van poinsettia’s te testen in de benchmark Poinsettia. Ook zijn de planten afkomstig van de assortimentsvergelijking weer getest op houdbaarheid. Het onderzoeksverslag met daarin de resultaten van het houdbaarheidsonderzoek is nu beschikbaar.


 
Veredelaars laten nieuwe rassen testen door ze in te sturen voor de assortimentsvergelijking. Rassen die zij willen testen zijn eerst opgekweekt op twee verschillende praktijkbedrijven: kwekerij De Bonfut en Sonneveld Plants. Daarna zijn ze naar de veiling gestuurd voor het houdbaarheidsonderzoek. Voor de assortimentsvergelijking zijn dit seizoen 23 rassen getest (1 ras is opgekweekt op 1 praktijkbedrijf). Het ging hierbij om 5 referentierassen en 18 nieuwe cultivars. Omdat op de 2 praktijkbedrijven op een verschillende wijze wordt geteeld, kan de eventuele invloed van de teeltomstandigheden in de houdbaarheid tot uiting komen.

Bij de assortimentsvergelijking hebben 18 van de 270 planten de eindstreep niet gehaald. Dit komt overeen met een uitvalspercentage van 6,7%. Alle planten zijn uitgevallen als gevolg van een aantasting van de steel, waardoor de gehele plant uitviel. Het uitvalspercentage is echter een flink stuk lager in vergelijking met het vorige seizoen (6,7% in plaats van 21%).

Kwaliteitscompetitie
Alle kwekers konden planten insturen voor de benchmark en namen daarmee deel aan de kwaliteitscompetitie. Voor de kwaliteitsbenchmark zijn dit seizoen in totaal 47 inzendingen van 18 verschillende bedrijven binnengekomen. Het ging hierbij om 27 verschillende cultivars. In vergelijking met het vorige seizoen is het aantal deelnemende bedrijven en het aantal inzendingen licht gezakt. Het aantal geteste cultivars is licht toegenomen. Bij de kwaliteitsbenchmark is het uitvalspercentage ten opzichte van vorig jaar lager, namelijk 4,0% nu tegen 5,1% vorig jaar. In totaal hebben 11 planten van de totaal 276 de eindstreep niet gehaald. Van deze 11 planten zijn de meeste afgeschreven als gevolg van een botrytisaantasting op de stam. De gemiddelde sierwaarde van alle planten van de kwaliteitsbenchmark is uitgekomen op 4,1. Dit is beter dan het vorige seizoen. Deze was toen 3,7.

De resultaten van het houdbaarheidsonderzoek 2019 zijn uitgewerkt in het eindverslag 2019, dat hier te downloaden is.

bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven