Franse supermarkten gaan telers steunen en Lidl België sluit deuren uur eerder

De Nederlandse economie wordt hard geraakt door de coronacrisis. Een recessie is onvermijdelijk en de kans is groot dat de economie dit jaar een hardere klap krijgt dan in de vorige crisis. De economie zal naar verwachting van het Centraal Planbureau dit jaar krimpen met in elk geval 1,2 procent en in het slechtste geval zelfs met 7,7 procent. 

Minister Schouten complimenteert middels een videoboodschap op LinkedIn de harde werkers die zorgen voor het dagelijks eten van de Nederlandse bevolking.Cruciale beroepsgroep voedselketen wordt breed gezien
Om de Nederlandse samenleving draaiende te houden onder de omstandigheden van COVID-19 is een aantal beroepsgroepen aangemerkt als cruciaal. Tot die lijst van cruciale beroepsgroepen behoren ook de mensen werkzaam in de voedselketen. Daarbij moet de voedselketen breed gezien worden, van primaire producenten en levensmiddelenindustrie tot aan levensmiddelenwinkels en alle activiteiten die ondersteunend zijn hieraan, zoals het transport van levensmiddelen, het leveren en ophalen van producten bij boeren en tuinders en de controles en de keuringen die plaats vinden in de voedselketen. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer.

Ook de medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vallen onder de cruciale beroepsgroepen waar hun werk verbonden is met cruciale beroepsgroepen, zoals in de voedselketen. Dit kan zijn direct via bijvoorbeeld keuringen of indirect door het handhaven van het systeem dat voedselveiligheid borgt of import en export mogelijk maakt.

Bron: Ministerie van LNV

FSIN: de impact van de coronacrisis
Uit een eerste berekening blijkt dat de markt voor buitenshuis eten (foodservice) dit jaar bijna €2,5 miljard aan omzet verliest als gevolg van de coronacrisis.  Foodretail ziet de omzet juist met 1,8 miljard stijgen door hamstergedrag en vanwege het feit dat eet- en drinkgelegenheden gesloten zijn.Vakcentrum: niet iedere supermarkt draait topomzet
Het beeld als zou elke supermarkt tenminste een kerstomzet noteren, is niet correct. Natuurlijk heeft een zeer groot aantal supermarkten – met name in de buurt en wijkwinkelcentra – ongekende omzetten gedraaid. Met in verschillende gevallen een omzetplus van wel meer dan 30%. Daar valt weinig op af te dingen.  

Vanuit dit geschetste rooskleurige beeld wordt soms geprobeerd de supermarkten uit te sluiten van diverse regelingen ter ondersteuning van de ondernemer in de crisis.

Het Vakcentrum heeft er op gewezen dat geen enkele sector in z’n geheel kan worden uitgesloten. Er zijn namelijk ook een andere ervaringen.

Supermarkten aan de grens zien de omzet sterk teruglopen vanaf de afgelopen week. Op sommige plekken met meer dan 10%. Dit is het gevolg van de beperkingen van het grensverkeer dat (nagenoeg) niet meer mogelijk is. Zwaar getroffen zijn ook de supermarkten op de zogeheten high traffic-plekken zoals stations en stadskernen. Een afname van meer dan 10% is regel tot wel meer dan 25%. Ook veel supermarkten op de Waddeneilanden en rond toeristische locaties noteren een diepe min. Supermarkten op de universiteitsterreinen zijn inmiddels zelfs gesloten. Het rooskleurig beeld zoals wordt geschetst, valt dan ook niet branche breed te maken. De effecten op de langere termijn lijken minder rooskleurig.

"We zien nu ook een ander tafereel ontstaan. De consument weet in veel gevallen de zelfbedieningsgroothandel te vinden. Dat raakt niet alleen de supermarkt, maar ook de foodspeciaalzaak heeft er last van. Ook van onze achterban met non-foodspeciaalzaken, met name kookwinkels en winkels met huishoudelijke artikelen, ontvangen we zorgelijke geluiden. Het Vakcentrum onderschrijft dat op dit moment een brede voedselvoorziening noodzakelijk is, voedselverspilling voorkomen moet worden alsook de bijdrage van de ZBgroothandel hierin. We moeten wel oppassen voor een blijvende vergroting van een reeds bestaand ongelijk speelveld. Op een ‘natuurlijk’ moment zal weer heel duidelijk paal en perk gesteld moeten worden aan de ongelimiteerde openstelling van de ZB-groothandels voor consumenten. Wat ons betreft in ieder geval vanaf het moment dat de horeca weer opengaat", aldus Vakcentrum.

Handel:

"Miljoen ton aardappelen zoekt nog bestemming"
De Nederlandse landbouw heeft het zwaar vanwege de wereldwijde coronacrisis. "Er ligt nog een miljoen ton aardappelen in boerenschuren waarvan niet bekend is of die nog wel een bestemming krijgt”, zegt ZLTO-bestuurder Adrie Bossers uit Langeweg. De afzetmarkt is compleet stilgevallen.

Ook groothandels starten met de verkoop van producten aan particulieren


Teelt:

België: dit jaar 200 dagen seizoensarbeid in de fruitteelt
De regering gaat het aantal dagen dat een seizoensarbeider in de fruitteelt mag werken optrekken van 65 dagen naar 200 dagen in 2020 en naar 100 dagen vanaf volgend jaar. De beslissing komt er op initiatief van  het Europees Parlementslid Hilde Vautmans. 

Boerenbond voorzitter Sonja De Becker deelde een bemoedigende videoboodschap aan de land- en tuinbouwers. Hiermee wil Boerenbond de duizenden land- en tuinbouwers ondersteunen die dag en nacht ijveren om – tijdens en na de coronacrisis – voor het voedsel. 


Retail:

Franse supermarkten gaan Franse landbouw steunen
De corona-lockdown treft ook de landbouwers en kwekers in Frankrijk. Franse distributeurs verbinden zich er daarom toe om de verkoop van verse voeding van eigen bodem te stimuleren. Interfel, de Franse interprofessionele organisatie voor groenten en fruit, tekent op de groothandelsmarkten een daling van de verkoop van 40% op. Bij Lidl zien ze dat sinds de start van de lockdown 20 tot 30% minder groenten en fruit worden verkocht, en dat bloemen en planten al helemaal niet meer over de toonbanken gaan. 

Webwinkel Jumbo kan drukte niet aan
Bij Jumbo is het tijdelijk niet mogelijk online een bestelling te plaatsen. ‘We zitten zowel logistiek als technisch aan onze max.’
Jumbo meldt zelf op zijn website dat het op dit moment niet mogelijk is om een bestelling te doen. ‘Nieuwe bestellingen kunnen tijdelijk niet geplaatst worden. Wijzigingen zijn wel mogelijk.

Beslissing Lidl en Aldi België: alle winkels eerder dicht
Lidl België heeft beslist om vanaf woensdagavond alle winkels te sluiten om 19.00 in plaats van 20.00. Ook op zaterdag zullen de winkels een uur eerder sluiten, vanaf 18.00. De maatregel geldt voor de duur van de corona-crisis.

Belgische supermarkten belonen hun personeel met kortingsbonnen
In deze drukke tijden wordt er volop beroep gedaan om het supermarktpersoneel om de boel draaiende te houden. Als bedankje hebben retailers besloten om hun personeel te belonen met kortingsbonnen. In Frankrijk geven de meeste supermarktketens (Auchan, E. Leclerc enzovoort) al een premie van 1.000 euro aan hun winkelpersoneel. 

Spanje: marktaandeel Mercadona tijdens coronacrisis flink gestegen
De Mercadona supermarkt is al jaren de publieksfavoriet bij de Spaanse supermarkt consumenten en ook tijdens de noodtoestand is gebleken dat de Valenciaanse keten populair is. Volgens een analyse van Fintonic heeft Mercadona gedurende de eerste week van de noodtoestand een marktaandeel gehad van 36,54%. Normaal heeft Mercadona een marktaandeel van 26,1% in Spanje.

Logistiek:

Formulier Spanje beschikbaar

Spaanse vrachtwagenchauffeurs moeten vanwege de verscherpte maatregelen onderweg een bepaald document bij zich hebben wanneer ze zich in dat land op de weg bevinden. Op het niet hebben van dit document staan hoge boetes. Onze Spaanse zusterclub heeft ons gisteren laten weten dat enkel Spaanse chauffeurs dit document bij zich moeten hebben en deze plicht niet geldt voor bestuurders uit andere EU-lidstaten. Klik hier voor meer informatie.

Britse transportsector wil langere overgangsperiode brexit
De Britse transportsector vraagt de regering in Londen om een langere overgangsperiode in aanloop naar de EU-uittreding. De transportsector komt niet toe aan het voorbereiden op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie doordat alle aandacht nu naar het distribueren van voedsel en medische benodigdheden gaat.

TLN en Belgische organisaties vragen om betere organisatie grensverkeer
TLN krijgt meldingen van leden dat er veel vertraging is bij de grensovergangen naar België. Personenauto’s staan tussen de vrachtwagens. Dit leidt tot veel vertraging, omdat het personenverkeer wordt gecontroleerd. Veel personen stappen in de rij ook uit hun auto’s. We hebben contact gezocht met de Belgische zusterorganisaties Febetra en TLV. Zij hebben het probleem gesignaleerd en bij de Belgische autoriteiten aangekaart. TLN heeft er ook bij Rijkswaterstaat directie Zuid-Nederland aandacht voor gevraagd. Aan beide kanten van de grens is zo gevraagd om het personen en vrachtverkeer zo vroeg mogelijk te scheiden, zodat het vrachtverkeer ongestoord de grens kan passeren.

Nieuw overzicht tijdelijke rij- en rusttijden in EU beschikbaar
In het overzicht tijdelijke rij- en rusttijden in de EU zijn er vrijstellingen aangepast en bijgekomen (Engeland, Noord-Ierland, Schotland, Wales en Portugal. Bekijk hier het overzicht.

Overige informatie:


Er komt een einde aan de coronacrisis. Bent u daar al klaar voor?

Na de coronacrisis, drie noodzakelijke acties die ondernemers moeten ondernemen volgens Cor Molenaar. Architectenbureau Bessels tijdens de coronacrisis  
“De heftigheid waarmee deze coronacrisis over ons heen raast is met niets te vergelijken", schrijft BNA in zijn column. Hoe hou je dan je bureau gaande en zorg je ervoor dat je overleeft. Wij ervaren de crisis zeer sterk omdat veel opdrachtgevers ook eigenaar zijn van het bedrijf. Korte beslislijnen, snel de stekker eruit, maar straks ook weer erin”.

Herman Bessels geeft aan dat hij in zijn carrière nu al 5 of 6 maal een crisis heeft meegemaakt o.a. in 1978, de creditcrisis. De rente naar 13%, daarna Ground Zero, Koeweit, Afghanistan oorlog, Lehman Brothers, etc. Hij verwacht echter dat dit in hevigheid alles gaat overtreffen. Het grote verschil is dat nu de overheid actief optreedt om kantoor- en arbeidsstructuren overeind te houden.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven